‘At lede efter Klumpen’: – Et analytisk afsæt til at udforske følelseshåndtering for børn i skilsmisse - Rose, Pernelle (Nordiske Udkast, 2021)
Skilsmisse er et udbredt fænomen i Danmark, hvor op mod 1/3 af alle danske børn i dag vokser op med skilte forældre (Danmarks Statistik 2014, 2019). Størstedelen af skilsmisseforskningen anlægger en problemorienteret tilgang til fænomenet skilsmisse og implikationerne af forældres brud (Wallerstein m.fl. 2002); nyere forskning har dog vist, at der findes en stor di- versitet i børns skilsmisseoplevelser (Birnbaum m.fl. 2012). En tilsvarende problemorienteret skilsmisseforståelse afspejler sig i de samtalegrupper, der aktuelt oprettes på en lang række skoler landet over for at sikre børns muligheder for at håndtere svære følelser som følge af forældrenes skilsmisse. Som en del af et samlet koncept anvendes bl.a. metaforen “Klumpen” i samtalegrupperne som en gennemgående repræsentation af børnenes smerte, der understøtter arbejdet med at sætte ord på og håndtere de svære følelser. Jeg har valgt at gennemføre et mikrostudie af Klumpen, da det derigennem bliver muligt at få et dybere analytisk indblik i de muligheder og begrænsninger, der efterlades til børns unikke skilsmisseoplevelser, i mødet med de professionelles skilsmisseforståelser. Artiklens formål er at tilbyde et indblik i den diversitet, der viser sig, når man lytter til børnenes egne stemmer om, hvordan de skaber mening i deres varierede skilsmisseoplevelser.