Mo(ve)ments Beyond Marginalization1 - Mørck, Line Lerche (Nordiske Udkast, 2018)
Artiklen formidler indholdet af en professorattiltrædelsesforelæsning inden for området: “Omfattende identitetstransformation, overskridende læring og ændringer i tilhørsforhold, med særligt fokus på bevægelser, der overskrider bandeinvolvering og radikalisering”. Titlen på tiltrædelsesforelæsningen er: “Mo(ve)ments beyond marginalisation”. Artiklen handler om, hvordan man kan udforske og forstå marginalisering på måder, der samtidig bidrager til overskridelsen af marginalisering. Den valgte overskrift er en måde at konceptualisere og rammesætte, hvordan jeg arbejder med forebyggelsesområdet i bred forstand. I artiklen konkretiseres det, hvordan der arbejdes teoretisk, metodologisk og med praksisudvikling, med udgangspunkt i bl.a. social praksisteori og kritisk psykologisk praksisforskningstradition. Artiklen formidler, hvordan teorien om grænsefællesskaber er blevet anvendt og videreudviklet over tid i arbejdet med overskridelse af marginalisering i og på tværs af forskellige forskningsprojekter. Artiklen illustrerer, hvordan ‘mo(ve) ments beyond marginalisation’ udforskes og samskabes i forskningssamarbejdet, bl.a. med en tidligere rocker, der er i gang med sin exitproces. Et samarbejde der resulterede i udviklingen af en særlig metode til at udforske identitetstransformation, den såkaldte mo(ve) ment-metodologi og i nye strategier for social praksis etik. Artiklen ender med at præsentere en metode til bandeforebyggelse Livsførelseslisten som en prototype, herunder hvordan man kan arbejde med rekontekstualisering af prototyper til andre praksisfelter, som eksempelvis inklusion i indskolingen.