Unges deltagelse i vejledning: og samarbejdet herom - Skovhus, Randi Boelskifte (Nordiske Udkast, 2017)
Artiklen er baseret på et empirisk forsk- ningsprojekt, der undersøger professionel- les samarbejde om og unges deltagelse i den sammensatte og modsætningsfyldte sag, som uddannelses- og erhvervsvejledning i skolen udgør. Der er en række indbyggede modsigelser i lovgivningen omkring undervisning og vejled- ning, som har betydning for de professionelles samarbejde og for unges deltagelse i vejled- ningen. Artiklen giver indsigt i, at samarbej- det mellem de professionelle er komplekst og centralt for den måde, vejledningen praktise- res og kan udfolde sig i samspil med skolen. Endvidere giver artiklen indsigt i, at unges forståelser af hvad vejledning skal bidrage til har betydning for deres oplevelse af mening og deres deltagelse i vejledningsaktiviteter. Uddannelsesvalg og afklarethed er stærke kategorier i feltet. Artiklen diskuterer spørgsmål omkring social retfærdighed og hvordan den sociale praksis i vejledning og undervisning ubemærket kan skabe ulige betingelser for forskellige unge. Det diskuteres, at det er centralt i vejledning og har social retfærdighedsimplikationer at arbejde for at udvide rammerne for, hvad unge oplever som relevante og anerkendelses- værdige muligheder. Afslutningsvist diskuteres potentialer for udvikling af vejledningen i samspil med skolen, og der foreslås et perspektivskifte fra, at vejledningsaktiviteter primært skal føre til valg af uddannelse til, at de skal have større fokus på den læring, som deltagelse i vejledningsaktiviteter kan bidrage til – hvor læring forstås som en udvidelse af rådighed ift. en social verden.