McMindfulness – I am lovin it: En kritisk analyse af udbredelsen af mindfulness - Nielsen, Klaus; Lind, Annemette Bondo (Nordiske Udkast, 2016)
I de senere år er brugen af mindfulness eksploderet, og formålet med denne artikel er at afdække nogle af grundene hertil. Vi vil argumentere for, at en af grundene til, at mindfulness er blevet så populært, er, at mindfulness forbinder en progressiv individualiseret tænkning med en medicinsk evidensorienteret diskurs. I artiklen vil vi vise, at mindfulness fungerer på en mangfoldighed af måder: som en del af en religiøs praksis, som et sekulariseret medicinsk interventionsredskab og som et bredt socialt forebyggelsesredskab i forhold til sygdom. Det er særligt forståelsen af mindfulness som forebyggelsesredskab, som vi vil stille os kritiske overfor. Vi vil argumentere for, at mindfulness transformerer en lang række individuelle, sociale, kulturelle og økonomiske problemstillinger til temaer i en medicinsk diskurs, som individet selv bliver ansvarlig for at monitorere. Afslutningsvis vil vi påpege, at mindfulness passer godt ind i en samtid, hvor en neoliberalistisk tankegang sætter en stærk individualiserende dagsorden.