Er Danmark innovativ – nok? - Wegener, Charlotte (Nordiske Udkast, 2015)
I artiklen undersøges innovationsdagsordenen og nationale og internationale strategier for monitorering af innovation og innovationskraft. Derefter udfoldes begrebet ‘hverdags- innovation’ som en mulig beskrivelse af den slags aktiviteter, der risikerer at blive overset i nuværende monitoreringspraksis. Som illustration præsenteres data fra et etnografisk felt- studie af innovation i ældreplejen. Afsluttende præsenteres en model for hverdagsinnovation, der kan bruges både til at gøre status og til at arbejde strategisk fremadrettet, når man øn- sker at skabe betingelser for praksisforankret innovation. Der er mange gode grunde til at forholde sig mere kritisk til selve innovati- onsimperativet, men i denne artikel ‘køber’ jeg altså innovationsdagsordenen, og prøver at dreje den i en lidt andet retning. Præmissen er, at innovationsbegrebet tilbyder noget værdifuldt til velfærdsdomæner (offentlige såvel som tredje sektor), og mit ærinde her er at lufte ud i den angst- og vækstretorik, som er markant i megen monitoreringspraksis, og som risikerer at modarbejde det potentielt værdiskabende i innovationsdagsordenen.