Intervention, evidensbaseret forskning og hverdagsliv - Dreier, Ole (Nordiske Udkast, 2014)
Resumé: Intervention er et nøglebegreb i psy- kologiens teknologi, og det spiller en afgø- rende rolle i den evidensbaserede forskning. Men begrebet er næsten ikke blevet analyseret. I artiklen foretages først en kritisk analyse af opfattelsen af intervention i den amerikanske psykologforenings rapport om retningslin- jer for evidensbaseret forskning og praksis, som spiller en meget stor rolle i udbredelsen af evidensbaseret forskning. I denne analyse fremhæves det også, at opfattelserne af psykologiske praktikeres ekspertise og praksis- udøvelse samt af klienters praksis er yderst mangelfulde i den evidensbaserede forsknings syn på praksis. Mens det primært er meningen, at psykologiske interventioner skal virke i folks dagligliv, har man for eksempel næsten ikke beskæftiget sig med og dårligt greb om, hvordan interventioner gør det. Sådan som evi- densbaseret forskning nu opfattes, er den oveni købet en hindring for at overvinde den mangel. For at forbedre vort empiriske grundlag for at rekonceptualisere intervention er der behov for studier af psykologers interventionspraksisser i forhold til folks løbende dagligliv. På baggrund af studier af, hvordan psykoterapeutisk praksis intervenerer i klienters dagligliv viser jeg, hvordan interventioner virker i klienters dagligliv, og peger på konsekvenser heraf for at rekonceptualisere psykologisk intervention.