“Nu tager vi over”: – en diskursanalyse af subjektpositioner i psykiatrisk sygepleje - Hansen, Jeppe Oute; van Randwijk, Christian (Nordiske Udkast, 2023)
Ved at trække på Laclau og Mouffes diskurs- teori har vi analyseret og fortolket en eksemplarisk lærebogstekst om psykiatrisk sygepleje, som repræsenterer dominerende opfattelser af forholdet mellem psykiatriske sygeplejersker og patienter. Vores analyse har tydeliggjort, hvordan lærebogen kan strukturere en subjekt- position for den psykiatriske “Sygeplejerske” som en dominerende moderfigur på grundlag af religiøse og kønsessentielle præmisser. Subjektet “Sygeplejersken” artikuleres i kontrast til en subjektivering af “Patienten” som svag og barnagtig. Endvidere diskuterer vi, hvordan disse diskursive artikulationer kan være indlej- ret i professionelle og etiske strukturer i feltet. Artiklen fremhæver relevansen af at inkludere en mere samfundsvidenskabeligt orienteret tilgang til psykiatrisk forskning og praksis.