Børns fællesskaber og fællesskabernes betydning - Stanek, Anja Hvidtfeldt (Nordiske Udkast, 2023)
Denne artikel er en omskrivning af den for- svarstale jeg holdt ved mit Ph.d. forsvar d. 30. Maj 2011. Afhandlingen beskæftiger sig med at udvikle teori om, hvordan børns sociale liv ser ud til at have betydning samt om børns subjektive orienteringer i overgangen fra bør- nehave til skole. Afhandlingen underbygger udviklingen af teoretiske begreber for, hvor- dan vi må forstå børn – fra analyser af empiri omhandlende børnenes subjektive perspektiver på det liv de lever og tager del i. Sagt på en anden måde: Hvis vi vil forstå børn og børns handlinger, må vi også forsøge at begribe den verden børn lever i, netop sådan som verden stiller sig for børnene, der hvor børnene be- finder sig og tager del. Denne artikel rummer dels præsentationer af hovedpointerne i min afhandling og dels præciseringer af fællesskabsbegrebet, herun- der bestemmelser af hvad det er børnene har med hinanden og hvordan det børnene har med hinanden hænger sammen med det, de voksne arrangerer for dem, samt argumentationer for hvorfor en social tilgang til børns problematik- ker åbner for mere produktive foranstaltnin- ger, end den individualiserede tilgang.