Skolen virker! Tre analytiske optikker på skoling af lyst i et historisk perspektiv - Bjerg, Helle (Nordiske Udkast, 2011)
Artiklen præsenterer perspektiver fra en ph.d. afhandling om elevsubjektivering i et historisk perspektiv. Det gennemgående fokus er, hvor- dan skolen virker gennem skoling af lyst i levet skoleliv. Afhandlingens empiri er produceret gennem fokusgruppeinterviews med tidligere skolelever om deres skoleerindringer. Med baggrund i kvalitativ analyse af tre elevge- nerationers skoleerindringer fra 1950 – 2000 udfolder artiklen tre optikker. Først begrebs- liggøres skolen som erindringsrum med hen- blik på at indfange de skiftende tidsligheder og sanseligheder indeholdt i det empiriske materiale Dernæst begrebssættes skolen som ideologisk rum – en analytisk optik baseret på Slavoj Zizeks ideologikritik med henblik på at introducere begreber om ideologisk fantasi og begær i empiriske analyser af lærer-elev- forhold og lærerautoritet over tid. Den sidste optik skolen som affektivt rum anvender be- grebsliggørelser af affekt og intensitet udviklet af Brian Massumi i analyser af skolingen af lyst til læring og kultiveringen af elev-selver i historisk forskellige pædagogiske praktikker. Artiklen kan læses som et bidrag til udvikling af teoretiske begrebsliggørelser og empiriske analysestrategier, som sigter på at integrere analyser af følelser og fantasier, fornemmelser og følsomheder i forståelsen af, hvordan skolen virker på og gennem eleverne.