Menneske og majs - Brinkmann, Svend (Nordiske Udkast, 2010)
Artiklen tager udgangspunkt i spisning som en måde, hvorpå vores vante dualistiske forestil- linger om subjekter og objekter samt natur og kultur forstyrres. Med udgangspunkt i Bruno Latours filosofiske arbejder præsenteres en ontologi, som har helt andre spilleregler end vanlige dualistiske bestemmelser, der opererer med naturen overfor kulturen, det materielle overfor det sociale, mekanisk kausalitet over- for hermeneutik samt objekter overfor subjek- ter. Der henvises løbende til majs som eksem- pel på et objekt, der kun kan forstås ud fra de latourske spilleregler og ikke ud fra hverken traditionelle rent naturvidenskabelige eller socialkonstruktionistiske forståelser. Afslut- ningsvis trækkes idéhistoriske tråde tilbage til Deweys pragmatisme og transaktionsfilosofi, der overskrider de problematiske interakti- onsforståelser, og som sætter en konstruktiv transaktionsteori i stedet.