Situeret modstand i praksis: Modstandens nødvendighed? Om de psykologistuderendes modstand mod den faglige indsnævring på Københavns Universitet - Valeur, Maria Voulgaris (Nordiske Udkast, 2026)
Artiklen bygger på et oplæg, som blev holdt ved Nordiske Udkast konferencen d. 16. november 2023 under temaet ”Oprør, demokrati og bæredygtighed”. Den beskriver og analyserer den modstand og kritik, som psykologistuderende på Københavns Universitet organiserede i forbindelse med en faglig indsnævring af de humanvidenskabelige og kritisk samfundsvidenskabelige perspektiver på psykologistudiet. Den faglige indsnævring skete til fordel for en opprioritering af perspektiver med naturvidenskabelige samt positivistiske og empiricistisk videnskabsidealer. Kritikken udsprang af en bekymring for de psykologistuderendes faglige dannelse og tog form som en studenterpolitisk bevægelse, der arbejdede for at fastholde og styrke studiets faglige bredde. Artiklen tager afsæt i perioden 2021-2023, og i første del præsenteres den historiske og kulturelle baggrund for mod-standens udvikling. Efterfølgende præsenteres tre vigtige nedslag i modstandens udfoldelse: Fagråds-stormødet: ”Hvad er fremtiden for psykologi?” i efteråret 2021, hvor 11 krav for at sikre faglig bredde blev vedtaget med blokadetrussel og den efterfølgende forhandling om kravene med institutledelsen. Dernæst det studenterdrevne projekt Den Alternative Forelæsningsrække, som er udtryk for en konkret og affirmativ kritik, hvor forskere fra andre universiteter inviteres til at forelæse i perspektiver, der mangler eller i mindre grad bliver repræsenteret på studiet. Det tredje nedslag er blokaden af Institut for Psykologi i december 2022, der varede seks dage, og hvor op imod 500 psykologistuderende deltog. Artiklen afsluttes med en analyse og refleksion over, hvordan det var muligt, at modstanden udviklede sig og blev mobiliseret så bredt og omfattende, som den gjorde. Nøgleord: psykologi, modstand, kritik, studenterpolitik, faglig indsnævring, faglig bredde, Københavns Universitet, Institut for Psykologi, blokade, Den Alternative Forelæsningsrække