Situeret modstand i konkurrence - Bechmann Jensen, Torben (Nordiske Udkast, 2026)
Baggrunden for denne artikel er et oplæg på Nordiske Udkast konferencen ” Oprør, demokrati og bæredygtighed” afholdt d. 16. november 2023 på Roskilde Universitet. Oplægget blev holdt i kølvandet på flere samtidige universitære konflikter. Konflikten mellem studerende på institut for psykologi, som er beskrevet i nærværende Nordiske Udkast nummer af såvel Voulgaris Valeur som Volck Paulsen og Gundolf Josiasen. Den samtidige, og af første konflikt affødte, konflikt mellem to grupper af ansatte VIP ved samme Institut og så den konflikt mellem det teknisk administrative personale og Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, som startede forud for og tog fart med den store og omfattende administrationsreform, der i 2023 netop var igangsat, hvor sigtet var at spare hundredvis af millioner på administrationen hen over nogle år (Månsson 2023). Endelig diskuteres konkurrencens betydning for universitetets deltagere: Studerende, forskere og administrativt personale. De deltagendes mulighed for modstand i et system og et samfund, der i stigende grad afviser konflikter og herigennem mister muligheden for at beskytte og udvikle sig selv. Nøgleord: Konkurrence, forskningsfrihed, faglig kritik, solidaritet, immunforsvar