Fristeder mellem kritik, kompromisser og kooptering: et studie af Bolsjefabrikken i København - Dalgaard, Oliver; Frandsen, Martin Severin; Šoškić, Katarina (Nordiske Udkast, 2025)
Denne artikel fokuserer på byens fristeder og deres interne dynamikker og samspil med kommunale bystrategier. Artiklen udgår fra en forståelse af fristeder som socialt og kulturelt heterogene baser for eksperimentelt liv, mod- kultur og kritik. Med dette udgangspunkt er vores ærinde at undersøge det, vi betegner “koopteringstesen”. Ifølge denne tese opstod der i 00’ernes København en bølge af kritik, som havde base i en række nye urbane fristeder, men det kritiske potentiale i denne bevægelse blev vareliggjort og koopteret af en ny “kreativ byudviklingsånd”. Vi undersøger denne tese gennem et longitudinelt casestudie af det urbane fristed Bolsjefabrikken i dets forskellige inkarnationer i Nordvest-kvarteret og på Ydre Nørrebro. Teoretisk trækker vi på den franske pragmatiske sociologi om værdikonflikter og kunstnerisk kapitalismekritik. Casestudiet bekræfter tendenserne til kooptering men viser samtidig et sammensat billede af udviklingen af urbane fristeder og deres samspil med den kommunale by- og kulturpolitik. Studiet viser, hvordan de urbane fristeder selv er værdimæssigt heterogene, samtidig med at de kommunale politikker også rummer modsatrettede værdier og rationaler. På baggrund af analysen diskuterer artiklen, hvordan den kunstneriske bykritik kan styrkes og imødegå tendenserne til kooptering.