Kropslige og psykiske processer som aspekter af menneskelig livsvirksomhed: Et bidrag til en kritisk psykologisk materiel kropsforståelse - Axel, Erik (Nordiske Udkast, 2025)
Med udgangspunkt i teoretiske udviklinger i humanvidenskaberne har kroppen de sidste år fået mere fokus. Det skyldes, at forskningen bevæger sig mod konkrete undersøgelser for især at kunne begribe, hvordan vi i lokal praksis med det begrænsede, vi kan, må komme til at kunne det, vi ikke kan. Det finder vi ud af gennem vor udforskning, der dog ikke kan ga- rantere et resultat, men alligevel er lovbunden. Udforskning er en materiel konkret proces, hvor alt kan forstyrre og dermed nedbryde, og hvor processen må variere sig for at gendanne sig, hvorved omgivelserne samtidig forandres. Det er en refleksiv, selvmodificerende proces, der hos mennesker involverer krop, psyke og det sociale. Som specificering af denne pro- ces vil kritisk psykologis begreb om motivation som kropslig og psykisk vurdering af handlemuligheder i en situation blive udfoldet. Desuden vil teoriarbejdet med udvikling af motivationsbegrebet blive diskuteret og dets eksemplariske sider fremhævet.