Hillerød-modellen: Brobygning, netværk og fællesskabelse arrangeret som (SSP-)samarbejde - Lerche Mørck, Line; Petersen, Svenn; Baunbjerg, Maja; Kensmark, Christian Styrbæk (Nordiske Udkast, 2024)
Artiklen analyserer og diskuterer Hillerøds (SSP-)samarbejde som prototypisk forbillede på måder at praktisere helhedsorienteret forebyggelse, og på hvordan SSP kan udvikles til at blive mere lokalforankret, brobyggende og fællesskabende. Artiklen er resultat af et 5-årigt praksisforskningssamarbejde mellem forskere, praktikere og andre entreprenører fra Hillerød, der har været med til at fællesskabe en helt ny form for (SSP-)samarbejde, den såkaldte Hillerød-model, hvor SSP sættes i parentes. Artiklen er skrevet i et samarbejde mellem tre forskere og Hillerøds SSP-leder. Fremfor primært at fokusere på unges kriminalitet og problemer samarbejder SSP i Hillerød med andre parter om at skabe brobygning og netværk. Kapitlet undersøger, hvordan SSP i Hillerød både kan opretholdes som en legitim del af et kommunalt (SSP-)samarbejde og samtidig udføres som et brobyggende, netværksbaseret og lokalt alternativ til SSP, samskabt med andre aktører. Vi undersøger, hvordan man konkret arrangerer det forebyggende arbejde deltagelsesorienteret og lokalt i partnerskaber mellem (deltids)ansatte i kommunen, der samtidig også er lokale, aktive borgere som har et ”ben” i og på tværs af andre praksisser. Medarbejderne er med andre ord multipelt positionerede i og på tværs af forskellige fællesskaber, hvilket skaber muligheder for brobygning, gensidig tillid og forbindelser mellem forskellige praksisser. Gennem cases analyserer vi, hvordan man fra forskellige magtfulde positioner og lokalt i Skævinge, i Street-Lab og i et udsat boligområde ’Hillerød Øst’ er med til at anerkende, (re)producere og udvikle en særlig slags lokalkultur og transformativ kollektiv samskabelse, der også engagerer udsatte børn, unge og deres familier. Nøgleord: Fællesskabende praksis, brobygning, SSP-samarbejde, Samskabelse, counterhegemonisk alternativ, ressourceorienteret forebyggelse