Situeret lærerfaglighed: - Begreb om situeret ulighed aktualiserer nye forståelser for læreres faglighed og betingelser - Mardahl-Hansen, Tilde Lykke; Højholt, Charlotte (Nordiske Udkast, 2024)
Ambitionen med denne artikel er at bidrage til forståelser af lærerfaglighed og undervisningspraksis, der adresserer, hvordan lærere arbejder med hverdagslivets kompleksiteter og dynamiske samspil som led i at skabe deltagelsesmuligheder for børn og unge i konkrete undervisningssituationer. Vi vil på den måde bidrage til udviklingen af en ’situeret psykologi’ med begreber, der kan styrke forståelser for lærerfaglighed som samarbejdende og udforskende. Artiklen bygger på et begreb om ’situeret ulighed’, der inviterer til at forstå og analysere ulighed som på en og samme tid knyttet til skolen som en særlig samfundsmæssig praksis, sociale samspil og samarbejdsprocesser og børn og unges personlige erfaringer, engagementer og liv på tværs af steder. Det peger på en sammenhæng mellem børn og unges forskellige muligheder for at deltage og lykkes i skolen og professionelles faglige betingelser for at arbejde med deres deltagelsesmuligheder i skolen. Med afsæt i praksisteori, kritisk psykologiske begreber om blandt andet livsførelse samt Donald Schøns teori om faglighed i praksis bidrager artiklen med trædesten til forståelser af lærerfaglighed som situeret i skolens sociale hverdagsliv, hvor lærere og elever samarbejder om forskelle og fælles opgaver. Formålet er herigennem at styrke forståelser af og betingelser for læreres faglighed i arbejde med børns og unges betingelser for deltagelse i skolens læringsfællesskaber.