Situeret psykologi: En kort teoretisk skitse - Birk, Rasmus; Kirkegaard Jensen, Sarah; Matthiesen, Noomi; Allesøe, Bo (Nordiske Udkast, 2024)
Denne artikel tegner en kort teoretisk skitse af situeret psykologi. Vi argumenterer for, at en situeret psykologi tilbyder en fornyet opmærksomhed på en række fællestræk i en bred og broget (og delvist marginaliseret) række traditioner i psykologien. Her er psyken og det psy-kologiske blevet teoretiseret som afhængigt af den historiske, materielle, sociale, relationelle og/eller kulturelle virkelighed. Disse ideer handler om, at det psykologiske udspiller sig i relation til vores miljø, til vores omgivelser, til vores relationer. I artiklen udfolder vi denne idé nærmere, ved at gennemgå og diskutere fire forskellige teoretiske perspektiver: William James’ idé om psykologi som en videnskab om det mentale liv og dets betingelser; situeret læringsteori som udviklet af bl.a. Jean Lave og dens teoretiske insisteren på, at menneskelig virksomhed må forstås med indblik i de sammenhænge menneskers liv og deltagelse er infilt-reret i og udspiller sig indenfor; psykologisk eksternalisme som udviklet af bl.a. filosofferne Andy Clark og David Chalmers til at argumentere for, at det psykologiske er distribueret i verden; og sidst et blik på forskellige måder hvorpå historien er af betydning for psykologiske processer. Gennem disse forskellige teoretiske perspektiver søger artiklen at præsentere en mangfoldig, åben og produktiv tilgang til situeret psykologi, der forstår miljø, kultur, relation og kontekst som et centralt konstituerende element af menneskelig adfærd, subjektivitet og væren i verden.