Kritik – en udfordrende nødvendighed - Busch-Jensen, Peter (Nordiske Udkast, 2020)
Denne artikel belyser nogle af de spørgsmål og udfordringer, studerende og undervisere i dag konfronterer i arbejdet med kritisk tænkning og tilegnelsen af social-og humanvidenskabens kritiske traditioner. Artiklen forsøger dernæst at forklare kritikkens fortsatte relevans og mangeartede funktioner, men også nogle af dens mange interne stridspunkter, ikke mindst mellem på den ene side det, vi kan kalde social kritik, inspireret af bl.a. Marx og på den anden side kultur-refleksiv kritik, inspireret af bl.a. Foucault. Afslutningsvis argumenterer artiklen for, at den kritiske tradition, uanset teoretisk aftapning, i dag konfronterer nogle særlige udfordringer, der inviterer til, at vi øver os i at søge gensidig inspiration i vores teoretiske forskelle, frem for blot at se afstand og uforenelighed.