Om konstitutionen af den skizofrene uforståelighed: Bidrag til en subjektkonstruktivistisk teori om “vanviddet” - Wulff, Erich (Nordiske Udkast, 2023)
I artiklen introduceres den tyske socialpsykiater Erich Wulffs fænomenologiske og subjektkonstruktivistiske samt kritisk-psykologiske teori om og strukturanalyse af “det skizofrene vanvid”. Artiklens overordnede formål er fænomenologisk af afdække og forstå det sammenbrud mellem væren og verden, mellem subjekt og objekt og mellem indre erfaringer og ydre kendsgerninger, som den skizofrene psykose er udtryk for. Dette udfoldes og eksemplificeres med grundbegreberne “personlig mening” og “almengørlig betydning” og det gennemgås, hvorledes det skizofrene vanvid dissocierer relationen mellem personlig mening og almene betydninger gennem paradoksalisering og meningsannullering.