Personen og hendes daglige livsførelse - Ole, Dreier (Nordiske Udkast, 2023)
Denne artikel falder i fire dele. I første del ana- lyseres grundproblemer i personlighedspsyko- logien. Det påpeges, at centrale teoretiske til- gange og empiriske forskningsresultater i vore dages personlighedspsykologi har vist, at vi må udvide fundamentet for teorier om personer til at betragte samspillet mellem person, situation og aktivitet som grundlæggende i forståelsen af personligheden og dens egenskaber. Desuden påpeges, at begrænsninger ved de eksisterende teorier og empiriske undersøgelser giver tungt- vejende grunde til at udvide deres fokus på bestemte kendetegn ved situationer til at om- fatte en række andre kendetegn ved situationer og at tage højde for deres forbindelser med settings og med andre situationer i personers daglige aktivitetsforløb. I anden del præsente- res derfor en teori om personer, der begribes som deltagere i sociale praksisser, som er ar- rangeret i en samfundsmæssig praksisstruktur. Hvad det indebærer for forståelsen af personer, karakteriseres nærmere, og centrale begreber i denne teori præsenteres. I tredje del rede- gøres for et empirisk forskningsprojekt, som har haft afgørende betydning for at udvikle denne teori, samt for de udfordringer med at kunne analysere dets empiriske materialer, som drev denne teoriudvikling frem. I fjerde del argumenteres for, at disse udfordringer til- lige gør det nødvendigt at udvide teorien om personer med et begreb om personers daglige livsførelse i sociale praksisstrukturer, hvoref- ter denne udvidelse karakteriseres nærmere. Artiklen afsluttes med nogle bemærkninger om den fremlagte teoris karakter og om nogle af dens implikationer for fremtidig forskning om personer.