Raciale stilheder - Myong, Lene (Nordiske Udkast, 2011)
Artiklen bygger på en ph.d.-afhandling om transnational adoption og racialiseret tilbli- velse. Der er interviewet 35 voksne koreansk adopterede, født mellem 1967-81. Afhandlin- gen er rettet mod at producere to niveauer af viden: dels ved at skabe indsigt i transnational adoption på et niveau af levet liv, dels ved at udvikle et begreb om racialiseret subjektive- ring i Danmark. Analyserne viser, hvorledes slægtskab og forbundethed i adoptivfamilien hviler på en betoning af (dansk) etnicitet og nedtoning af racial forskellighed. De raciale stilheder, som konfigureres omkring emner som race og racisme, bliver anskuet i lyset af dominerende idealer om farveblindhed. Analyserne fremløfter en spænding mellem racialisering som erfaret livsvilkår og en kul- turel benægtelse af selvsamme racialisering. Afhandlingen bygger på feministisk, queer og postkoloniale teoridannelser samt en tradition for kritisk adoptionsforskning.