Topografiske infiltrationer:: Udfordringer til en realistisk samfundsvidenskab - Hastrup, kirsten (Nordiske Udkast, 2010)
Forfatteren argumenterer for den topografiske vending ved at tage udgangspunkt i, at men- nesker og landskaber gensidigt konstituerer hinanden. Det indebærer, at topografien infil- trerer samfundet, og at mennesker orienterer sig i overensstemmelse med en konkret erfa- ring med landskabet. Vendingen har metodo- logiske konsekvenser, idet den indebærer en reel grænseløshed i forståelsen af menneskers sociale forbindelser til nære og fjerne dele i deres omverden og stiller nye krav til en ar- gumenteret analytisk lukning af det studerede. Den sociale kompleksitet er en konsekvens af en bottom-up proces i en bevægelig verden, hvorfor analytikerens position og interesse altid bidrager til tilskæringen og skaleringen af feltet. Det udfordrer i næste omgang fore- stillingen om realisme, der nu må inkludere forskerens position. Der må argumenteres for fremstillingens rigtighed på baggrund af et engagement i den virkelige verden, og ikke mindst med henvisning til fortolkningens in- tersubjektive kvalitet.