Å lese for å fortelle : Performativ litteraturformidling - Tveit, Åse Kristine (Nordisk Tidsskrift for Informationsvidenskab og Kulturformidling, 2012)
Artikkelen tar utgangspunkt i et fortellerkurs for ungdom i et norsk folkebibliotek, og undersøker gjennom observasjon og intervjuer hvordan kurset fungerte som litteraturformidlende aktivitet. Kursdeltakerne var utelukkende jenter, og fire av disse stilte opp til intervju. Kurset analyseres ved hjelp av to modeller; en hentet fra performanceteorien og en hentet fra bibliotek- og informasjonsvitenskapen. Analysene viser at fortellerkurset på biblioteket fungerte som lesestimulering, men også i høy grad som arena for kreativitet og læring, som sosial arena der vennskap ble knyttet, og som ”empowerment” for deltakerne. For jentene på kurset var det sentrale i alle disse funksjonene aspektet av underholdning og opplevelse. Med tekster som utgangspunkt for et kurs som gav et mangfold av positive virkninger, kan man hevde at fortelleraktivitet for unge brukere er en naturlig måte å utvikle bibliotekets formidlingsarbeid på.