Biblioteket som rum i byens rum - Dahlkild, Nan (Nordisk Tidsskrift for Informationsvidenskab og Kulturformidling, 2013)
I artiklen undersøges det, hvorledes ændringer i bibliotekernes karakter og opgaver afspejler sig i deres rumlige udvikling og placering som rum i byens rum. Med udgangspunkt i teorier om bysociologi og offentlighedsformer undersøges sammenhængen mellem bibliotekernes indre og ydre rum. Udviklingen fra samlinger med lukkede hylder til gradvis større åbenhed, flere aktiviteter og indtænkning i byplanlægning og kulturpolitik dokumenteres og eksemplificeres. Konkret undersøges biblioteksrummets udvikling fra de første bygninger og projekter over bibliotekskatedraler og videnstempler til bredt kulturelt og socialt orienterede institutioner. Udviklingen sættes i forhold til både bibliotekernes funktioner og materialer fra samlinger til netværk, ligesom undersøgelsen inddrager betydningen af forskellige arkitektoniske retninger og udtryk. Bibliotekstyper og placeringer belyses ud fra såvel internationale som danske eksempler. Afslutningsvis perspektiveres eksemplerne på indtænkning af biblioteker i byens rum med forslag til planlægning af selve biblioteksrummet som byrum.