Archival Shadows in the Digital Age - Thylstrup, Nanna Bonde (Nordisk Tidsskrift for Informationsvidenskab og Kulturformidling, 2014)
Denne artikel undersøger ved hjælp af begrebet data skyggen den måde, hvorpå kommerciel digitalisering forandrer hukommelseskulturer. Artiklen argumenterer for, at kommercielle digitale kulturelle hukommelsesarkiver såsom Google Books arbejder med to forskellige hukommelsesniveauer: et "front-end" niveau, hvor brugeren gives adgang til fortidens værker, og et "back-end" niveau, hvor brugerens egen fortid gemmes som en data skygge, men hvor adgangen til denne skygge kun gives til Google. Derfor bør kulturarvsinstitutioner, der hidtil primært har tilstræbt at give fuld adgang til fortiden qua Google Books, i den digitale kommercialiserede tidsalder også overveje hvilke implikationer deres samarbejde med Google Books har for brugernes privatliv.