Svensk litteraturpolitik i förändring Debatterna om förlaget En bok för alla 1992 och 2007 - Lindsköld, Linnéa (Nordisk Tidsskrift for Informationsvidenskab og Kulturformidling, 2012)
Denna komparativa studie av debatterna om förlaget En bok för alla 1992 och 2007 granskar förändring i svensk litteraturpolitik under de senaste 20 åren. Förlaget startades 1976 och fick statligt bidrag för att ge ut kvalitetslitteratur till lågt pris, vid två tillfällen hotades bidragen att dras in och debatter bröt ut. Med diskursanalytisk metod undersöks hur debattörerna formulerar sig om förlaget och hur litteraturpolitiken beskrivs. Resultatet visar att det rådde en hegemoni i debatten 1992, år 2007 är den uppluckrad och det råder en kamp om att få definiera nyckelbegrepp som läsfrämjande och kommersiell. År 2007 märks det en konflikt mellan värdeargument där kvalitativ skönlitteratur alltid bör stödjas och marknadsekonomiska värdeargument där marknaden ses som kapabel att uppfylla delar av litteraturpolitiken utan statens inblandning. Detta kan tolkas som att det pågår en teknokratisering av den svenska litteraturpolitiken.