Nyere sakprosaforskning i Norge : En kort presentasjon - Tønnesson, Johan L. (Nordisk Tidsskrift for Informationsvidenskab og Kulturformidling, 2013)
I Norge, som i Sverige, har "sakprosa" vist seg å være et virksomt begrep i forskning og kulturliv. Gjennom forskningen økes kunnskapen og bevisstheten om det tekstlige ved ytringer som vanligvis oppfattes kun som fag og sak. Sakprosaforskningen tilstreber ikke å gi begrepet noen essensiell status, men det er foreslått en arbeidsdefinisjon som skiller mellom litterær og funksjonell sakprosa og forstår sakprosa som "tekster som adressaten har grunn til å oppfatte som direkte ytringer om virkeligheten". Gjennom to forskningsprosjekter og opprettelsen av to sakprosaprofessorater har forskningsfeltet blitt institusjonalisert, og det er utgitt en lang rekke publikasjoner siden starten i 1994, særlig om vitenskapelige, pedagogiske tekster, medietekster og politiske taler, men også om typiske brukstekster. I 2009 ble det nordiske tidsskriftet Sakprosa opprettet med norsk hovedredaktør, og det er utviklet en norsk forskningsbibliograf