E-bogen : Skandinaviske perspektiver på forskning og uddannelse - Balling, Gitte; Dahl, Tor Arne; Mangen, Anne; Nilsson, Skans Kersti; Lund, Haakon; Höglund, Lars (Nordisk Tidsskrift for Informationsvidenskab og Kulturformidling, 2014)
De skandinaviske lande har endnu ikke oplevet den samme udbredelse af e-bogen og påvirkning af bogmarkedet som det er tilfældet i de engelsksprogede lande. Alligevel er der en voksende interesse i e-bøger, ikke mindst i forsknings- og folkebibliotekerne. Denne artikel giver en oversigt over tre skandinaviske biblioteks- og informationsvidenskabelige skoler og deres forskning og undervisning i e-bøger. De respektive institutioner præsenterer deres aktuelle forskningsinteresser og -perspektiver på e-bøger og digital læsning, og hvorledes e-bøger er integreret i curriculum og uddannelser. Artiklen ender med at fremhæve fire områder, som artiklens forfattere mener, kalder på yderligere forskning inden for bibliotek- og informationsvidenskab: • Deep reading og læseoplevelser på digitale læseenheder • Den fysiske bogkulturs betydning for læsere • Aftalegrundlaget for udlån af e-bøger og ophavsret i biblioteker • E-bogens integration med andre teknologier