Nordens viktigste bibliotekforsker siden 1980-tallet? Et forskningsbasert grunnlag for refleksjon om bibliotekets legitimitet - Audunson, Ragnar (Nordisk Tidsskrift for Informationsvidenskab og Kulturformidling, 2016)
Det er ikke så mange forskere som opplever at resultatene og perspektivene deres sprenger seg ut av den akademiske boblen og blir tatt i bruk på praksisfeltet. Dorte Skot-Hansen har opplevd det i større grad enn de fleste. Hennes bok fra1994 der hun skisserer fire roller for folkebiblioteket - kunnskapssenteret, informasjonssenteret, kultursenteret og sosialsenteret - var kanskje det viktigste forskningsarbeidet om folkebibliotekenes samfunnsrolle som ble publisert i Norden i siste halvdel av forrige århundre. Boka har preget tenkningen til bortimot en generasjon folkebibliotekarer - også i Norge. (Andersson & SkotHansen, 1994). Nå har fireromsmodellen som hun har utviklet sammen med kollegene Henrik Jochumsen og Casper Hvenegaard Rasmussen overtatt og preger mye av tenkningen når dagens folkebibliotekarer skal planlegge og utvikle bibliotek som er relevant for det flerkulturelle og senmoderne samfunnet. (Jochumsen, Hvenegaard Rasmussen & Skot-Hansen, 2012). Hun er også sentral i tenkningen som ligger bak vendingen fra biblioteket som en arena for opplysning og kunnskap til biblioteket som en arena for opplevelse og merkevarebygging av det lokalmiljøet det er plassert i.