Konfigurationer af digitalt borgerskab i Danmark gennem fortællinger om Torben og it-labyrinten - Jensen, Sara Marinus (Nordisk Tidsskrift for Informationsvidenskab og Kulturformidling, 2016)
Denne artikel tager sit afsæt i den offentlige sektors digitaliseringsstrategi i Danmark; nærmere bestemt digitaliseringen af borgerne. Artiklen studerer og diskuterer, hvordan den offentlige sektors digitalisering af borgerne konfigurerer digitalt borgerskab med dertilhørende handlingsmuligheder. Artiklens analyse baserer sig for det første på empiri hentet i et feltstudie, hvor forskeren tog ophold hos udvalgte borgere i deres hjem; borgere der tilhører de 80 procent af befolkningen, der forventes at kunne bidrage til at indfri digitaliseringsmålet. En af disse borgere var en mand ved navn Torben. Analysen baserer sig for det andet på et offentligt publiceret materiale om en såkaldt "it-labyrint", som er en del af en undervisningsguide udarbejdet i forbindelse med implementeringen af Digitaliseringsstrategien 2011-2015. Ved at "læse" Torben med it-labyrinten og ved at inddrage forskellige forståelser af begrebet om "konfiguration" hentet i feltet "Science and Technology Studies" (STS) undersøger artiklen, hvordan materialet om itlabyrinten kan siges at konfigurere borgerne. It-labyrintens konfiguration af Torben bliver derved et eksempel på, at et analytisk værktøj, som er tiltænkt at skulle hjælpe og skabe orden i en implementeringssituation, giver anledning til en konfiguration, der bliver den selvsamme, som borgeren sætter sig imod. Ved at inddrage en forståelse af konfiguration som relationelt skabt af forskellige entiteter, diskurser og normer, hvori identitetsskabelse også kan have del, peger artiklen på, at det hverken er en moralsk borgerlig bevidsthed med dertilhørende samfundsmæssige forpligtelser eller niveau af it-færdigheder, der er udslagsgivende for Torbens konfiguration i situationen. Dermed nuancerer artiklen billedet af de 80 procent, som nogle, der uproblematisk bidrager til opfyldelsen af digitaliseringsmålet, blot fordi de besidder de rette it-færdigheder