Fra en passiv til en aktiv ordbok - Det kombinatoriske aspektet i fokus - Jónsson, Jón Hilmar (Nordiske Studier i Leksikografi, 1992)
I tradisjonelle ordbøker er betydningen som regel dominerende i forhold til andre faktorer, bl.a av hensyn til kravet om å begrense ordbokens omfang. Ordbokens opplysninger og definisjoner er gjeme knappe og absolutt formulert. Leseren står vanligvis overfor "endelige" forklaringer på enkelte isolerte ord, men har vanskelig for å oppdage helheter, se innbyrdes sammenhenger og trekke egne konklusjoner. I to islandske ordboksverk som nå er under arbeid, blir det lagt vekt på å imøtekomme leserens behov for informasjon om ordenes kombinatoriske natur, både når det gjelder syntaks og ordlaging. Dermed får også semantikken en skarpere konkretisering til nytte for leseren.