Digitalisering av ”Estlandssvensk ordbok” - Törnqvist, Lars (Nordiske Studier i Leksikografi, 2005)
The dictionary of Swedish dialects in Estonia by Nils Tiberg is a manuscript consisting of 88 000 octavo-sized cards. The aim of this project is a database, accessible through the Internet, containing search indexes and digital images of the cards. ”Estlandssvensk ordbok” av Nils Tiberg är ett av de allra bäst genomarbetade svenska dialektordboksmanuskripten. Verket redovisar ordförrådet i de svenska dialekter som talades i Estland fram till andra världskriget, med detaljerade uppgifter om uttal, böjningsformer, morfologisk variation och betydelser hos ord och fraser. Kontakten med estniska språket är också belyst i materialet. Ordboksmanuskriptet består av ett kortregister med cirka 88 000 kort hos Språk- och folkminnesinstitutet (SOFI) i Uppsala. För att göra manuskriptet tillgängligt i form av en ordboksdatabas med åtkomst via Internet har ett digitaliseringsprojekt påbörjats. Projektet omfattar scanning av kortregistret, registrering av sökbara data samt uppbyggnad av databasen.