Lexikografiska principer för alfabetisk filering med dator - Gavare, Rolf (Nordiske Studier i Leksikografi, 1992)
Den alfabetiska ordningen har sedan århundraden varit vår viktigaste nyckel för att komma åt information via lexikaliska register. När vi lämnar det manuella inordnandet och övergår till automatiska datarutiner, upptäcker vi snart att den traditionella alfabetiseringens principer är långt ifrån så triviala och entydiga att de enkelt kan formaliseras. Detta bidrag försöker ge en liten inblick i alfabetiseringens huvudproblem och beskriver en lexikografiskt baserad modell som kan implementeras i våra datorsystem.