Datamatisk leksikografi i Norden – status og visioner - Pedersen, Bolette Sandford (Nordiske Studier i Leksikografi, 2005)
Resumé NorFA-netværket SPINN om harmonisering af sprogteknologiske ordbaser for de nordiske sprog nærmer sig sin afslutning, og denne artikel omhandler bl.a. resultaterne fra dette arbejde. Vi ser dels på status for den datamatiske leksikografis praktiske formål: de sprogteknologiske ordbaser; dels på den synergi der er mellem den datamatiske leksikografi på den ene side og den traditionelle leksikografi på den anden side. Vi undersøger endvidere nyere tilgange til håndtering af ords ofte meget komplekse konstruktionspotentiale og polysemiske egenskaber. Et af de store problemer for den datamatiske leksikografi i særdeleshed er nemlig at etablere en formelt baseret metode til håndtering af ords variabilitet; en variabilitet som i den traditionelle ordbog i nogen grad overlades til læseren helt intuitivt at opfange ud fra definitioner og brugseksempler.