Författaren Carl Jonas Love Almqvists Ordbok öfver svenska språket i dess närvarande skick (1842–44) och dess återutgivning - Malmgren, Sven-Göran (Nordiske Studier i Leksikografi, 2005)
Artikeln ger först en kort presentation av det första tryckta verk som ger betydelsebeskrivningar på svenska av en inte obetydlig del av det svenska ordförrådet (knappt 10%). Det handlar om ett ordboksfragment av den kände författaren Carl Jonas Love Almqvist som kom ut 1842–44. Förf. söker påvisa, att ordboksfragmentet innehåller flera intressanta lexikografiska idéer som inte tagits till vara i senare svenska ordböcker. I artikelns andra del redogörs för problem i samband med det pågående arbetet med återutgivning av ordboken. Frågan är fr.a. hur inkonsekvenser och misstänkta tryckfel ska behandlas i den kritiska editionen. Ett antal konkreta problemfall diskuteras, både exempel på konsekvensfel som bör rättas och sådana som bör kvarstå.