Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind Ny række, 7 (1889)

A. Kohut, Ferdinand Lassalles Testament und Erben. Mit ungedruckten Briefen der Gräfin Sophie Hatzfeldt, W. Rüstow, A. Holthoff u. A, Nebst einem Bilde: Lassalle auf dem Totenbette. u. Leipzig. Verl. v. Baumert u. Ronge. 85 S. (1 M.)

Dette Bidrag til den frodige Lassalle-Literatur betegner sig som »ein Erinnerungsblatt zum 25 jährigen Todestage am 31. August 1889«. Men naar Bogen skal betragtes som et >Mindeblad«, maa det dog siges, at Forfatteren har gjort et underligt Valg. Bogen omhandler kun i ringe

Side 457

Grad Lassalles Person, og slet ikke hans Lære. Det er hans Arvinger og Testament-Exekutorer, man her har at gøre med. Og det Lys, der falder over dem eller i alt Fald over Hovedpersonen, Lassalles Moder, er alt andet end skønt.

D. 27. Avgust 1864, Dagen før den Duel, der medførte Død, havde den berømte Agitator gjort sit Testamente*). »I meget stor Hast og ved Mangel paa Tid hindret i en omhyggelig Udarbejdelse har jeg her i Genf opsat dette Testamente . . . og jeg gentager, at det skal gælde i enhver Form, i hvilken det bedst kanbestaa«, siger Lassalle. Men om end Testamentet var opsat i Hast og ikke omhyggeligt udarbejdet, saa var det dog klart nok. Men hvad gjorde Lassalles Moder, der ved Testamentet indsattes til Hovedarving? Hun nægtede at anerkende de forskellige Legater og indskrænkende Bestemmelser, Testamentet og vilde have sig det Hele übeskaaret udleveret. Efter ni Maaneders Proces gik det dog endelig op for hende, at Testamentet, der juridisk set var i korrekt Form, ikke lod sig omstøde. Det kom til et Forlig, men kun et halvt Forlig. Fire af de Personer, Lassalle havde indsat i sit Testamente, nemlig Oberst Etistow, Arbejderagitatoren Hr. v. Hofstetten og Georg Herwegh, vilde Pru Lassalie i alt Fald ikke vide af at sige. Om Hr. v. Hofstetten har procederet, ved Dr. Kohut ikke; men Riistow, Willms og Herwegh maatte ved Domstolenes Hjælp tiltvinge sig deres i Virkeligheden soleklare Eet.

Om disse Processer bringer Skriftet nu Oplysning, og desforuden om de Vanskeligheder og Chikanerier, som andre af Lassalles Arvinger, navnlig Grevinde Hatzfeldt, havde at kæmpe med. Man kan ikke nægte, at disse Oplysninger er ganske interessante, — men lidet opbyggelige er de i ethvert Og dog ser det næsten ud, som om Dr. Kohut ikke har taget det værste med. Han har, siger han i For-



*) Dr. Kohut er i Vildfarelse, naar han tror, at han er den Første, der har offenliggjort L.s Testamente.

Side 458

ordet, benyttet sine Kilder, Domsakter og forskellige Dokumenter diskret Maade«. — »thi de indeholder adskilligt, jeg af Hensyn til det Passende og af andre Grunde maatte lade hvile.«