Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind Ny række, 7 (1889)

Handelsberetning for Aaret 1888. Udgiven af Grosserer- Societetets Komite. Kbhvn. 1889.

1 1879 førtes der i Nationaløkonomisk Forening en Diskussionom københavnske Grosserer-Societets-Komité og om Handelskammerinstitutionen. Diskussionen fulgtes med Interesse, — men de under den fremsatte Reformtanker modtoges uimodsigelig med nogen Tvivl. Alligevel har de i Aarenes Løb arbejdet sig godt fremad. Under Diskussionenmotiveredes a. Ønsket om, at den københavnske Komité vilde skride til Udgivelsen af mere omfattende Handelsberetninger, af kommercielle og statistiske Arbejder i Smag med dem, der fremkommer fra adskillige af Udlandetsstørre bedst ledede Handelskamre. Den nu — i 1889 — udgivne »Handelsberetning« er Komiteens »første Forsøg« i Eetning af dette Ønskes Opfyldelse. Komiteen bemærker, at naar dén nu »for første Gang gør et Forsøg med Udgivelsen af en egenlig Handelsberetning«, saa sker det »i Forventning om derved at imødekomme et i Forretningsverdenen længe følt Savn«. I 1879 hævede der sig fra Komiteens Side Røster, der syntes at vidne imod Følelsen af et saadant Savn, — hvad det i sin Tid heri Tidsskriftet meddelte Referat af Forhandlingerne i Nationaløkonomisk Forening vil udvise. Men under alle Omstændigheder maa man jo være glad over, at de Ønsker, der for saa mange Aar siden kom til Orde i NationaløkonomiskForening

Side 262

økonomiskForeningog i Tidsskriftet, lidt efter lidt bliver
opfyldt.

Den foreliggende Bog indeholder paa sine første tyve Sider en »almindelig Oversigt over Aaret 1888«, paa de følgende ti Sider en Oversigt over Pengemarkedet 1888, medens de følgende c. hundrede Sider omtaler Handlen. Her gives baade en mere almindelig Oversigt og specielle Oplysninger om enkelte af de vigtigere Handelsartikel'. Efter en kortere Omtale af Skibsfarten, følger som »Bilag« og »Tillæg« nogle statistiske Tabeller, Komiteens vigtigere Skrivelser fra 1888 og dens Kesponsa.

Med Pagineringen har Trykkeriet været lidt uheldig, — men dette har jo ikke videre at sige. Hovedsagen er, at Bogen indeholder en stor Mængde værdifulde Oplysninger.

Om Bogen vil blive læst og benyttet af et stort Antal Købmænd, er et andet Spørgsmaal. Skulde dette ikke blive Tilfældet, kan man dog ikke heraf udlede noget imod Bogen. Nytten af Statistisk Bureaus handelsstatistiske Tabelværker maa, for Exempel, heller ikke maales med Antallet Tabelværkernes Læsere i Handelsverdenen: Maalestokken Nytten ligger ikke i Læsernes Antal. Det maa da haabes. at Komiteen — selv om den ikke saa snart skulde se sit Ønske om at »finde en velvillig Støtte hos en stedse større Kreds af Societetets sagkyndige Medlemmer« i dets fulde Omfang —, dog ikke derfor vil opgive det nu begyndte Foretagende. Det maa erindres, at Handelsberetninger som den foreliggende faar en forøget Værdi, naar der regelmæssigt Aar efter Aar udgives Beretninger. Netop i en længere Eække af aarlige — godt udarbejdede — Redegørelser vil der efterhaanden opsamles et Stof, der vil være af Betydning for Forstaaelsen af vort Lands økonomiske Udvikling.