Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind Ny række, 7 (1889)

Finlands Befolkning med Hensyn til Aldersklassefordelingen.

Side 347

En egenlig Folketælling er der aldrig blevet afholdt i Finland, med Undtagelse af Folketællingerne i 1870 og 1880 i nogle af de større Bjrer. Folkemængden udfandtes paa den Maade, at Bestyrelserne for Kirkesognene hvert femte (nu hvert tiende) Aar afsluttede Kirkebøgerne og kontrollerede dem; — men Befolkningen blev ikke saaledes opløst i sine enkelte Bestanddele, at det blev muligt at faa virkelig Klarhed over dens Alders- og »Civilstands «- Forhold. Først ved Folketællingen af 31. Decbr. 1880 er man kommet saa vidt. Og Dr. Aag. Hjelt, Aktuarie i det statistiske Centralbur eau i Helsingfors, har nu skrevet en interessant lille Artikel om den finske Befolknings »Struktur« Aaret 1880*), og har forsynet sin Afhandling med nogle meget smukke grafiske Fremstillinger. — Af denne Afhandling tager vi et Par Notitser:

Finlands Befolkning udgjorde den 31. Decbr. 1880 2,060,782 Personer (1,008,243 af Mand-, 1,052,539 af Kvindekøn). [Om ca. 3400 Personers Alder og Familieforhold Oplysning, og fra dem maatte der ses bort i det foreliggende Arbejde.] Af Dr. Hjelts Arbejde faar man nu at vide, hvorledes denne Befolkning fordeltes efter Alder og mellem Ugifte, Gifte, Enkemænd og Enker. Til Sammenligning Indsætter han de tilsvarende Forholdstal for Frankrig, Tyskland, Sverig og Italien; — ikke vilde det have skadet, om nogle flere Lande havde været tagne med. Forf. anfører Forholdstallene fra Finland og de øvrige Lande i nogle Tabeller og fremstiller dem derhos grafisk (med Benyttelse af det italienske statistiske Bureaus Publikationer). Den Figur, der viser os Aldersfordelingen, — selvfølgelig — ikke fuldt ud have Pyramide-Formen, da Fødsels-, Dødeligheds-, Ud- og Ind-



*) Aug. Hjelt, die Struktur der Bevölkerung Pinnlands im Jahre 1880. Grafisch dargestellt. — »Fennia« I, Nr. 14. Helsingfors 1889.

Side 348

vandringstallene er underkastede forskelligtartede Indflydelser Aar til Aar; men i det store og hele er de yngre Aldersklasser i Reglen begribeligvis de bredeste; i Reglen maa Aldersklasserne blive smallere og smallere, efterhaanden som de rykker frem. Undtagelserne har deres særlige Grunde. Betragter man f. Ex. den finske Befolkning, man en ikke ringe Indsnævring i Aldersklassen 10 —15 Aar, saa at denne Aldersklasse ikke blot er betydeligt end den foregaaende, s—lo Aar, men endogsaa adskilligt tyndere end den paafølgende, 1520 Aar. Tallene er nemlig disse: D. 31. Deebr. 1880 var for den finske mandlige og for den finske kvindelige Befolknings Forholdstallene i de nævnte tre Aldersklasser


DIVL1813

Grunden til denne iøjnefaldende Indsnævring af Aldersklasserne 15 Aar er nu denne: Ti å femten Aar før 1880, nemlig i Aarene 186768, havde Finland været hjemsøgt af Hungersnød, ja Hungersdød, der navnlig, og i en ganske uhørt Grad rammede de yngste, mindst modstandsdygtige og samtidigt gik Fødselstallet dybt ned under det sædvanlige.

Saaledes kan der indløbe Ujævnheder i Befolkningens Aldersbygning, og ethvert Lands Befolkning maa fremvise saadanne; men Aarsagerne er naturligvis forskellige. Aldersbygningen bliver derhos i den Henseende forskelligt formet i de forskellige Lande, at nogle Steder har den en bredere, andre Steder en smallere Basis at staa paa. Frankrig og Finland er i den Henseende fuldstændige Kontraster: Alders-»Pyramiden« — om dette noget unøj-

Side 349

agtige Udttyk tør benyttes — har hist en enestaaende smal, lier en over ordenlig bred Basis. Udtrykt med Tal var Forholdet nemlig saaledes for de fem yngste Aars Vedkommende


DIVL1815

For alle fem Aars Vedkommende, men dog især for de førstes, er Forskellen overordenlig. Men Frankrigs Fødselstal er jo ogsaa, som bekendt, næsten enestaaende lavt, medens det finske Fødselstal er særdeles højt.

Endnu i en Aarrække staar Finland med forholdsvis brede, Frankrig med forholdsvis smalle Aldersklasser; men kommer vi paa den anden Side af 30-Aars-Alderen, slaar Forholdet om. Forholdstallene bliver da disse:


DIVL1817

Danmark har Dr. Hjelt ikke medtaget i sit Arbejde.
Her hidsætter vi dog de danske Alders-Tal ved Siden af
de finske:

Side 350

Af 1000 Indb. af livert Køn hørte til de forskellige
Aldersklasser i Finland og i Danmark, henholdsvis
31. 12. 1880 og 1. 2. 1880:


DIVL1819

Ogsaa af disse Tal ser man, hvilken Overvægt de yngste Aldersklasser har i Finland, omend Modsætningen mellem Finland og Danmark er betydeligt mindre end mellem Finland og Frankrig.

Deler man den finske og den danske Befolkning i blot
to Grupper — Befolkningen under og Befolkningen over
40 Aar — faas følgende Forholdstal:

1000 Tridb. af hvert Køn var


DIVL1821

Dr. Hjelts Arbejde indeholder ogsaa en grafisk Fremstilling den finske Befolknings Fordeling mellem Ugifte, Gifte, Enkemænd og Enker i de forskellige Aldersklasser, som vi dog ikke have Plads til nøjere at betragte.