Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind Ny række, 6 (1888)

Berlinsk Arbejdsløn-Statistik.

Den berlinske »G-ewerbe-Deputation« indsamler hvert Aar Oplysninger om de berlinske Arbejderes Lønningsforhold.Oplysningerne faas for Størstedelen fra nogle Industridrivende, fra Lcavsbestyrelser, Hjælpekasser o. lgn., og bearbejdes af det kommunale statistiske Kontor i Berlin. I 1888 udkom »Ermittelungen über die Lohnverhältnisse in Berlin, eingezogen durch die städtische Gewerbe- Deputation, bearbeitet in dem Statistischen Amt der Stadt Berlin«. (64 Sider i stort Format.) Denne Bogs Tabelværkindeholder Rubriker for de forskellige Kategorier af Arbejdere for Maximums-, Minimums- og Gennemsnitsløn, for Akkordbetaling, for Betaling for Overarbejde, Søndagsarbejde,Natarbejde, for Arbejdstiden, dens Begyndelse og Slutning, Pavser, Søndags- og Natarbejde, for Opsigelsesfristm. m. I Værkets Indledning fremhæves, at Opgivelsernemaa benyttes med Varsomhed: de gælder kun en lille Brøk af Berlins Arbejderbefolkning og de beror gennemgaaende paa et Skøn. Det statistiske Kontor

Side 510

pointerer, at Oplysningerne kun er »enquéteagtige«, ikke egenlige statistiske: medens »Statistiken konstaterer objektive Kendsgerninger«, »samler Enqueten subjektive Anskuelser om de Fakta, der danner Undersøgelsens egenlige Genstand«. Naturligvis kan Enqueten skaffe et fortræffeligt Materiale tilveje, — men den egenlige Statistik er dog det, Statistikeren maa attraa. Det berlinske Kontor har da benyttet Lejligheden til at supplere sin »Enquete«, idet det dertil har føj et en »statistisk« Angivelse af Lønnen — rigtignok kun i en enkelt Forretning, et stort Avistrykkeri i Berlin. Hvor begrænset denne »Statistik« end er, turde det dog være af Interesse for Læserne at se den refereret.

I det paagældende Trykkeri havde i Løbet af 1887 ialt 219 Personer haft Arbejde i tilsammen 29,948 Dage, Dage, saa at altsaa hver Person gennemsnitligt havde arbejdet i dette Trykkeri i 137 Dage, hvoraf man kan slutte, at der i Aarets Løb havde været store Bevægelser i denne Forretnings Arbejderstand. Om den oppebaarne Løn m. m. giver Tabellen paa næste Side Oplysning.

Betragter man særligt Sætterne — den vigtigste Arbejderkategori i denne Forretning —, saa viser det sig, at den gennemsnitlige Arbejdsfortjeneste pr. Dag havde været:


DIVL3359

Den Sætter, der havde den paafaldende lave Fortjeneste,havde
imidlertid kun arbejdet et Par Dage. Kun

Side 511

DIVL3361
Side 512

10 af de 129 Sættere, der i Aarets Løb havde haft Arbejdei denne Forretning, havde arbejdet dér hele Aaret 1887; overhovedet syntes den hyppigt at vexle Personale. Derimod var Arbejder t alle t ikke undergivet store Fluktuationer. Af de ovenfor meddelte Tai kan man regne sig til, at Trykkeriet gennemsnitligt i Aarets Løb beskæftigede c. 100 Arbejdere, hvoraf næsten HalvdelenSættere. Af en Tabel, der ikke her behøves gengivet, ses det, at der i Aarets Løb kun var to eller tre Uger, hvor det beskæftigede Arbejder- og Sættertal i en betydelig Grad afveg fra det gennemsnitlige.