Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind Ny række, 4 (1886)

K. Reichelt, Beiträge zur Geschichte des ältesten Wein baues in Deutschland und dessen Nachbarländern bis zum Jahren 1000 n. Chr. Eeutlingen 1886. Verl. v. J. Kocher. (91 S.) (1 M. 20).

I Modsætning til den af flere Forfattere udtalte Formening,at begyndte i Tyskland under Komertiden, hævder Reichelt, at den først begyndte efter at Romerne var drevne ud af Germanien. I kronologisk Orden opramser han de Steder, hvor Vinavlen dukkede op fra Midten af det første Aartusinde til dets Udgang. I det 10. Aarhundrede var Vinavlen naaet frem til at strække sig fra Ehinen til den tyske Østgrænse: saalangt Karolingernes Magt naaede, dyrkede man Vin. Ved Aar 1000 strakte Vinavlen i Tysklandsig et betydeligere Landomraade end nutildags:

Side 103

den tidligere Vinavl i det Brandenburgske er ikke mere; tildels i Nedrebayern, Thüringen og paa flere Steder, hvor den tidligere florerede, er den nu forsvunden. Grünebergervinensang 1885 sin Svanesang. KommunikationsmidlernesUdvikling med sig, at Vinavlen efterhaanden trænges bort fra de Steder, hvor de naturlige Betingelser for dens Trivsel ikke er særligt gunstige. Aar 1000 synes Eeichelt at betragte som den tyske Vinavls Kulminationsaar,— Talen er om Vinavlens Udstrækning i Rum. Ved dette Aar standser hans Skrift.