Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind Ny række, 2 (1884)

Die Nation. Wochenschrift für Politik, Volkswirtschaft und Litteratur. Herausgegeben von Dr. Th. Barth Kommissions-Verlag der Hofbuchhandlung Herm. J. Meidinger in Berlin. (Hvert Nr. 1216 S. stort, in 4to, dobbeltspaltet). (Pris 16 M. aarlig).

Ved udgangen af September f. A. standsede det gamle, hæderlig bekjendte Bremer Handelsblatt». For 32 eller 33 Aar siden da < Bremer Handelsblatt > først saa Lyset, beskjæftigede Pressen sig ikke synderlig med økonomiske Spørgsmaal; nu derimod diskuteres de i alle Dagblade. Ligeover for Nutidens store Bladkonkurrence havde et lille Ugeblad som «Br. H.bl.», der ikke udkom i nogen stor By, eller var Organ for nogen Korporation, ondt ved at holde sig. Saa besluttede Bladets Ejer, da den sidste Redaktør, Lammers, paa Grund af andre Forretninger saa sig nødsaget til at nedlægge Redaktionen, at undlade at søge en Afløser af ham. Bladet gik ind, — men med den Bevidsthed i en Menneskealder trofast at have kæmpet for Frihandelssagen. Saavel under Lammers's Ledelse som under Prof. Böhmerts beskjæftigede det sig i høj Grad foruden Frihandelssagen med mange «gemeinnützige» Forhold. Under Böhmerts Ledelse saa det for et kvart Hundredaar siden de tyske Frihandelsmænds «nationaløkonomiske opstaa, og det har i de 25 Aar troligt den. Under Dr. Emminghaus's Ledelse inddrog det særlig Livsforsikrings væsenet under sine Opgaver, og ved de aarlige Oversigter over det tyske Livsforsikringsvæsen, det lige til det Sidste bragte, har det indlagt sig ikke ringe Fortjeneste.

"Die Nation > har søgt at hæve Arven efter «Bremer
Handelsblatt». Udgivet i Berlin af Rigsdagsmanden Dr.

Side 191

Barth (tidligere Handelskainmersyndikus i Bremen) stiller det sig ligesom «Bremer Handelsblatt» paa den liberale ØkonomisGrund. første Række er det et økonomisk Organ, i anden et politisk, i tredje behandler det ogsaa andre Spørgsmaal («Litteratur»). Den foreliggende halve Aargangbyder særdeles afvexlende Indhold. Afset fra Bladets Korrespondancer fra de tre nordiske Riger, der ere skrevne af Mænd, som ikke synes ret at kjende Forholdenei (maaske heller ikke dem i Norge), og som derhos i Henseende til Opfattelsen af de skandinaviske Forhold ikke ret synes at kunne stille sig paa det Standpunkt, der vel nærmest vilde passe for Korrespondentertil ogsaa i politisk Henseende saa liberalt Blad som «die Nation», — kunne vi kun udtale os meget anerkjendendeom hidtidige Indhold. Det har i de forløbne Maaneder fra de bedste Forfattere bragt et meget stort Antal livlige, oplysende, særdeles læseværdige Artikler om forskjeilige Forhold.