Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind Første række, 17 (1881)

Luigi Cossa: Guida allo sludio dell' economia politiea. 2a2a edizione corrella e aumenlata. Clr. Hoepli, Milano. 1878. (270 S.).

Dr. Luigi Cossa, nationaløkonomisk Professor ved Universitetet i Pavia, en af de mest ansete italienske Nationaløkonomer, vi i vor Artikel om »italienske Kathedersocialister», nærværende Tidsskrift XH, 81 fg., regnet med blandt «Kalhedersocialisterne«; er det imidlertid, hvad den Bog, hvis Titel ovenfor findes anført, udviser, ikke i nogen overdrevent udpræget

Paa Dansk vilde man passende kunde betegne denne Guida som en "Indledning til Studiet af den politiske Økonomi*. Og den er en fortræffelig Indledning, — en Indledning, udfylder el Hul og afhjælper et Savn.

Bogens første Del, aparte generale«, (S. 3—85),385), har sex Kapitler nemlig: Definitioner af Nationaløkonomien (»l'economia politica é la scienza delP ordine sociale delle ricchezze«), Nationaløkonomiens Inddeling, dens Forhold til Privatøkonomien, Moralen, Historien, Statistiken, Retsvidenskaben og Politiken, dens Methode (den deduktive og den induktive, den mathematiske,den dens Viglighed, Undersøgelse af nogle Indvendinger imod Studiet af den. Forf.s Standpunkt er helt igjennem moderat; hans Udviklinger meget kortfattede, men klare. — Den anden Del, «parte storica« (S. 89258), giver en sammentrængt Udsigt over Nationaløkonomiens Historie fra de ældste Tider indtil vore Dage. Det er dette andet Afsnit, som særlig giver os Anledning til at give Prof. Cossas «Guida«

Side 370

den Anbefaling: at den udfylder et Hul og afhjælper et Savn; — Ihi der findes, saa vidt vi vide, ikke nogen lignende sammentrængtFremstilling vor Videnskabs Historie. At en saadan Fremstilling, der kun strækker sig over 160 smaa Sider, ikke kan være mere end en Indledning til Studiet, er klart; men den betegnes jo heller ikke som andet.

Den politiske Økonomis Historie, deler Cossa i: 1) den ydre Historie, der fortæller om de økonomiske Theoriers og de forskjcllige Systemers Oprindelse og Udvikling, og som alter er dels a) almindelig, idet den omfatter alle Tider og alle Folk, dels b) speciel, idet den holder sig til en.enkelt Tid eller et enkelt Folk eller enkelte Forfattere, — 2) den indre eller dogmatiske Historie, der undersøger Dannelsen af enkelte Theorier, f. Ex. Værdilæren, Jordrentelæren, Møntspørgsmaaleneetc. Cossas Bog giver en Udsigt over den almindelige,ydre og dette i følgende Afsnit: 1) Oldtiden og Middelalderen, der kun frembyde fragmentariske Behandlinger af nogle enkelte Doktriner, hovedsagelig sele under Synspunkler, der vare ejendommelige for andre, ældre Videnskaber; — 2) det 16. og 17. Aarhundrede indtil Midlen af det 18. Aarhundrede,de Theoriers (Merkantilismens) Tid; —¦ 3) Nutiden eller Tiden fra Midten af det 18. Aarhundrede (Fysiokraterne, Adam Smith), da de økonomiske Theorier blev systematisk forbundne, da Nationaløkonomien blev til en Videnskab.Forfatteren den økonomiske Videnskabs Udvikling ned til den nyeste Tid i England, Frankrig, Tyskland, Holland, Belgien, Schweiz, Spanien, Portugal og — naturligvis med særlig Fuldstændighed og Selvstændighed — Italien. Han bestræbersig at vurdere de til en vis Tid raadende økonomiskeAnskuelser Forhold til Tidens sociale Udvikling. Han er særdeles klar og koncis og giver meget nøjagtige bibliografiske Oplysninger. I Forhold til den anvendte Plads er det Slof, han meddeler, særdeles betydeligt. Dog skulle vi ikke nægte, at vi, ogsaa naar vi tage det stærkeste Hensyn til den fornødne Begrænsning, savne enkelte Ting hos ham. At Skandinaver og Slaver ikke omtales, har sine gode Grunde; men at f. Ex. Carey blot nævnes en passant, omend flere Gange, er ikke

Side 371

rigtigt. Heller ikke kunne vi billige, at Forf. principmæssigt har holdt de «socialistiske« Forfattere ude af sin Fremstilling. Man finder Bastiats Angreb paa Socialismen omtalt, — men ikke Proudhons paa Ejendomsretten; man søger forgjæves efter Marx og hans «Das Kapital« , — men en Mængde Smaaforfaltere,der naa Marx til Albuen, findes omtalte. Nogle af de statistiske Forfattere, der have den største Betydning for Nationaløkonomien, burde vel ogsaa være tagne med.

En tredje Udgave er, som vi erfare, under Forberedelse, og i den vil utvivlsomt noget af det, vi nu savne, findes indført. selv i sin nærværende Skikkelse er det med god Grund, at Bogen er bleven oversat baade paa Engelsk og paa Tysk, og at den overalt har mødt den bedste Modtagelse; thi den er, og navnlig dens historiske Del er el meget nyltigt Supplement til de all existerende Lærebøger i Nationaløkonomien.