Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind Første række, 16 (1880)

Dr. K. Walcker: Schutzzolle, laissez faire und Freihandel. Eine lehrbuchartige Erorlerung der wichtigsten industriellen und landwirthschaftlichen Schutzzolle. Leipzig, 1880. Rossberg. S.)

Dette voluminøse Værk er delt i to «Bøger«. Første Bog, om «Beskyttelsessystemets theoreliske og praktiske Uholdbarhed indeholder 19 Kapitler om Beskyttelsestold og Finanstold, Literaturen, Colbert, den merkantilistiske Uholdbarhed, Doktrinen om det «nationale Arbejde«, Beskyttelsen som Opdragelsesmiddel, A. Smith, de forskjellige Arter af Told, Beskyttelsestoldens Højde og Varighed, Schmollers Gyngepolilik, Beskyttelsen og Historien, Beskyttelsens Virkninger for Fabrikanter, Arbejdere og Konsumenter, de enkelte Toldsatser vedrørende Industrien og Landbruget, Beskyttelsen og Socialismen, Tarifen af 1879 elc. Anden Bog, om «den reformvenlige Frihandel som det højere Tredje over Beskyttelsesvæsenets og det manchesterlige laissez faire's Modsætninger«, omhandler i 9 Kapitler laissez faire's theoretiske og praktiske Uholdbarhed, Nødvendigheden af en Art Statshjælp for det tyske Landbrug,' Jødespørgsmaalels socialpolitiske Side, Kritik af 11. v. Treitschke, Frihandelsskolens Overlegenhed over Kathedersocialismen, de gamle politiske Parliers fundamentale Mangler, Nødvendigheden af statsvidenskabelige den nationaløkonomiske Undervisning, Muligheden og Nødvendigheden af en Forstaaelse mellem de nationalliberale Frihandelsmænd og Bismarck, Militærpartiet og Kreuzzeitungspartiet, internationale Frihandelskongresser, en mellemevropæisk Toldforening etc.

Side 295

Allerede en Gjennemlæsning af denne Indholdsoversigt lader formode, at Forf., hvis Standpunkt, er et moderat Frihandelsstandpunkt, en stor Mængde Spørgsmaal, som man ikke vilde vente at finde behandlede i en Bog om Frihandel Beskyttelse; men Mængden af de heterogene Sager, han har fat paa, er i Virkeligheden endnu større, end Indholdsoversigten Om Forfattere, Skrifter, diverse Toldpositioner, paa Dagsordenen etc. findes der rundt om i Bogen paa en temmelig kaotisk Maade spredt en Masse Bemærkninger, af hvilke flere ere interessante og instruktive. Om Nogen vil holde ud at læse de 800 Sider fra Ende til anden, turde dog være yderst tvivlsomt; men ved at slaa op hist og her i Bogen, vil man ofte faa Lejlighed til at overbevise om dens Forfatters store Belæsthed og Samlerflid. Uheldigvis maa rigtignok en stor Del af denne Belæsthed siges at være overflødig. Forf. har læst altfor mange Aviser, og fortæller os altfor meget af, hvad han har fundet i dem. En stor Del af hans Bog er fyldt med Ting, som han har pillet ud af Aviser, Brochurer, Parlamentsforhandlinger, Handelskammerberetninger andre Tryksager, hvis Tilværelse kun er og bør være en Døgntilværelse. At rode det Materiale frem, som er »begravet« i disse Kilder, koster et Arbejde, som neppe staar i noget rimeligt Forhold til Ddbyttet. Bogen, der ogsaa paa Grund af sin kaotiske, sammenflikkede Form er højst trættende at læse, er fyldt med en Masse overflødig Bagage; det er Ulykken! Det Gode i Bogen kan ikke komme til sin Ret. Forf.s Angreb paa Schmoller, A. Wagner m. fl. tyske Nationaløkonomer ere ikke altid übeføjede; men de ville neppe sikre Bogen den bedste Modtagelse i Tyskland.