Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind Første række, 11 (1878)

Nekrolog.

Bruno Hi Idebrand, en af Tysklands mest ansete Nationaløkonomer, er d. 29. Jan. 1878 død i Jena, 65 Aar gammel. Allerede som Student havde han udmærket sig, dog ikke i Egenskab af Nationaløkonom, men ved sine stærkt udprægede frisindede politiske Anskueiser. Den Forfølgelse fra Regeringens Side, han i den Anledning blev Offer for, kuede ham imidlertid ikke. Ogsaa efter at han var bleven Professor ved Universitetet i Marburg fortsatte han med megen Iver sin politiske Virksomhed, og den bragte ham i stedse alvorligere Konflikter med Regeringen. Tilsidst saa han sig tvungen til al forlade Tyskland og tage Ophold i Schweiz. Her virkede han ved Universiteterne i Ziirich og i Bern. Endelig kunde han vende tilbage til sil Fædreland, og her var han nu fra 1861 ansat som Professor i Jena.

I Aaret 1848 offenliggjorde Hildebrand det Værk, der grundlagde hans Anseelse som Nationaløkonom: «Die Nationalokonomieder Gegenwart und der Zukunft«. Af dette Værk er der aldrig udkommet mere end første Bind: hans Virksomhed som Professor, Chef for statistiske Bureaux og Politiker, hans Medvirken ved forskjellige Jernbane - Foretagender og andre Foretagender in. m. optog hans Tid saa stærkt, at han aldrig saa sig istand til at levere den bebudede Fortsættelse. Det udkomne Bind indeholder navnlig en Vurdering af Adam Smilhs, Adam Mullers, Fr. Lists og Proudhons Theorier. Standpunktet er den historiske Skoles. len Afhandling om den nationalékohomiskeVidenskabs Opgave (optaget i det af ham 1863 stiftede Tidsskrift, «Jahrbucher fur Nalionalokonomie und Statistik«), har han leveret et senere Vidnesbyrd om sit nationaløkonomiskeStandpunkt. I det nævnte Tidsskrift, som han

Side 252

udgav i Forening med Prof. J. Conrad i Halle, har han offenliggjortet Par Smaaarbejder. Men dertil indskrænker sig ogsaa hans Virksomhed som nationaløkonomisk Forfatter. Som Statistiker har han derimod udfoldet en langt omfangsrigere Virksomhed. Navnlig har han leveret talrige og betydelige Bidragtil Thiiringens og til Scrrweiz's Statistik. I Schweiz var det ham, der gav Stødet til Dannelsen af et statistisk Bureau for hele Forbundet. I Thiiringen ledede han det statistiske Bureau og et statistisk Seminarium. — Blandt Tysklands Nationaløkonomer,navnlig af den socialpolitiske Retning, nød Bruno Hiidebrand en Anseelse som kun Faa.

— I Italien døde i Slutningen af forrige Aar Ant. Scialo ja. 60 Aar gammel* Han var en af dette Lands mest ansete Nationaløkonomer. Han har udgivet flere større og mindre, nu tildels noget forældede nalionaløkonomiske Værker, der af de Fleste henførtes til den liberalistiske Retning. Alligevel blev han i de sidste Aar taget til Indtægt af Kathedersocialisterne, og han synes ogsaa selv at have regnet sig blandt dem. Scialoja var ikke blot anset Nationaløkonom; ogsaa som Statsmand spillede han en betydelig Rolle. Han var gjentagende Gange Minister, Handelsminister, Finansminister og Undervisningsminister, først i Neapel, senere i Sardinien, endelig i det forenede Italien. I Halvtredserne lod Kong Ferdinand («Bomba») ham bøde flere Aar i Fængsel paa Grund af hans frisindede og forfatningstro Anskuelser.