Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind Første række, 11 (1878)

Den sandsynlige Lov for den internationale Telegraftrank.

Nationaløkonomisk Tidsskrifts Redaktion har modtaget følgende

Brev til Hr. Overkrigskommissær C. L. Madsen fra H. Westergaard.

ueres i forrige Hefte optagne Svar paa min Anmeldelse af Deres Bog om Telegraftraflken, giver mig Anledning til følgende Bemærkninger: Min Årtikel gik ud paa at vise, at Deres Lov kunde opfattes paa to Maader, enten som en nødvendig, almengyldig Lov, om De vil som en Naturlov, eller som en Interpolationsformel. I første Fald maa Loven gjælde i ethvert tænkeligt Tilfælde og med absolut Nøjagtighed, allsaa ogsaa i de af mig opstillede Exempler, der forøvrigt ikke ere saa abnorme, da man f. Ex. godt kan tænke sig, at del ene Land udelukkende tilfører Guld og det andet Kvæg. Da nu dette Exempel viser en Strid, saa betyder det, at Loven ikke er almengyldig, hvilket forresten kan vides paa Forhaand deraf, at Ligningen ikke er homogen. — Formlen maa altsaa betragtes som en blot og bar Interpolationsformel, og jeg har da søgt at paavise, ikke at Deres Formel ikke passer paa Erfaringsrækkerne, men at der var mange andre Formler, der gjøre det. Det er derfor, at man kan finde Fejlen i Norges Statistik paa saa mange Maader, og det er ikke en særlig Anbefaling for Deres Formel, at den ogsaa kan bruges dertil. Fejlen ligger iøvrigt meget nær, og enhver foreløbig Sammenligning af Materialet vilde strax have ledet til at finde den.

Det gjør mig ondt, at De har misforstaaet mine Bemærkningerom
Afstandens Lov. Det er meget muligt, at der kan

Side 250

være mere Anledning til at telegrafere, jo nærmere Folk bo ved hinanden, men jeg tvivler om, at De har bevist a priori. at Telegramtallet, all iøvrigt lige, netop maa blive omvendt proportionalt med Afstanden. Opfatter De derimod Sætningen om Afstandeus Lov rent formelt, saa er den selvfølgelig fuldstændigrigtig, eftersom man i Ligningen: C—-^har to übekjendteStørrelser c og d, saa at man kan disponere over den ene, som man vil. Man kan da ogsaa meget godt kalde c telegrafisk Tilstand eller Lignende, men saalænge man bestemmerden af Ligningen (?=-^og ikke direkte (ligeraeget om dette er muligt eller ej), saa maa man ogsaa indrømme, at man ikke véd, hvorvidt c virkelig udtrykker den telegrafiskeTilstand.

Til Slutning skal jeg opfordre Dem til al diskutere Sagen med mig til Efteraaret enten i nationaløkonomisk eller i mathematisk Forening. Derved vil det da maaske vise sig, om jeg virkelig er saa uklar og uforstandig, og hvem af os, der har de Sagkyndige paa sin Side.

Ovenstaaende Brev har Redaktionen — efter først at have givet Kand. Weslergaard Meddelelse derom — ladet Overkrigskommissær Madsen gjennemlæse i Manuskript for saaledes at gjøre det muligt at optage endnu i dette Hefte nedenslaaende

Svar til Hr. cand. mag. & polit. H. Westergaard fra C. L. Madsen.

Det glæder mig at se, al De som Følge af mit Svar paa Deres Anmeldelse er bleven tilbøjelig til at anerkjende Afstandens Lov. Hvad den af Dem foreslaaede mundtlige Diskussion angaar, da har jeg, efter hvad der nu foreligger, Grund til at antage, at dette Æmne i sin Helhed næppe vil vinde ved en saadan; det er endnu for de Fleste temmelig fremmed, og vore Synspunkter ligge endnu altfor fjærnt fra hinanden. Jeg vil derimod med Fornøjelse deltage i en skriftlig, offenlig Polemik, der vil fuldstændiggøre den Drøftelse og Prøve som Theorien finder hos Sagkyndige her hjemme og i Udlandet.