Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind Første række, 6 (1875)

I. H. Forsell: Sveriges Inre Historia från Gustaf den Første, Med Särskildt Afseende På Förvaltning Och Ekonomi. II. Del.

V. F. H.

Side 203

Under denne Titel har Hr. Forsell udgivet tvende Monografier Sverigs Handel og Sledernes Forhold og over Mønt, Maal og Vægt i Sverig, navnlig vedrørende Tiden under de førsle Vasakonger. Det var oprindelig Forfatlerens Hensigt paa Grundlag af det Materiale, der er nedlagt i disse to Afhandlinger, udarbejde en samlet Fremstilling af Datidens hele Handels- og Næringsliv; men forskjellige andre Arbejder forhindrede i længere Tid Forfatteren i at udføre dette Forehavende, nu da Kong Oskar II har kaldet ham til i en Alder af kun lidt over 30 Aar som Statsminister at styre Sverigs har han maatlet opgive at kunne fuldføre det paabegyndte Arbejde i en nær Fremtid og har derfor udgivet Værket i den foreliggende Form. Ganske vist fremtræder det nu nærmest som en Materialesamling, en tildels fragmentarisk Fremstilling af tørre Fakta og Tal, der som almindelig historisk Læsning betragtet er alt Andet end underholdende, men de Fakta der meddeles ere af den største Betydning til Belysning af Sverigs og Nordens Historie i det paagjældende Tidsrum, og paa Grundlag af dem kan udledes Resultater og Oplysninger Tilstanden og Forholdene i Datiden af overordenlig1 Interesse.

Historien var tidligere næsten udelukkende Staternes og Fyrsternes Historie; men eflerhaanden som Magtens Tyngdepunkter over fra Kongerne til Folket og dettes Repræsentanter,og som Statsbegrebet som den absolutoverordnede

Side 204

solutoverordnedeIndividualitet er bleven afløst af Begreberne Folk og Nationalitet, er ogsaa Historikernes Forskning og PublikumsInteresse bort fra Stats- og Krigshislorien og bleven rettet mod den indre Historie, Folkets og Nationens Liv og Udvikling igjennem de forskjellige Tider. Naar Historien saaledes er slaaet ind paa nye Daner maa den ogsaa tildels benytte nye Melhoder.

Historien beskjæftiger sig nu ikke saameget med de enkelteledendeMænd, Feltherrer og Statsmænd; idet den gaar over til at blive en Folkets Historie bliver det Masserne den beskjæfliger sig med, og den Methode den da maa benytte,bliverden Masseundersøgelse, med andre Ord den statistiske Methode. Statistiken angiver med exakte Data de store Træk i Nutidens sociale og økonomiske Rørelserognaar historiske Undersøgelse rettes mod at udfindeBevægelsernepaa Omraade er den med Nødvendighedhenvisttil mulig at skaffe tilsvarende Data for tidligere Tid for gjennem en Sammenligning at udfinde og bestemmedenforegaaede Den historiske Forskning vil mere og mere blive henvist til i Stedet for at støtte sig til enkelte Data der ved et ofte usikkert vilkaarligt Skjøn antagesatvære til saavidt mulig ved Slatistikens Hjælp at gribe selve de store Drag i Bevægelsen; Historikerne maa som det faste Grundlag og Støttepunktet for deres Forskning søge at tilvejebringe en fortløbende Statistik, der kan ligesom danne Knokkelsyslemel, til hvilket den øvrige Fremstilling slutter sig som udfyldende og beskrivende. En saadan fortløbende Statistik kan tilvejebringes paa en stor Mængde Omraader og for adskillige Aarhundreder, Materialet derlil ligger gjemt under Arkivernes Støv. Navnlig de gamle Regnskaber, Lensregnskaber,Skatteregnskaber,private offenlige Husholdningsregnskabero.s. , ere en sand Guldgrube for den der forstaaratløfte Man kan ved Hjælp af dem ligesom reconstruere hele det økonomiske Liv og Røre i tidligere Aarhundreder.Mankan Ex. med en efter Omstændighederne mærkværdigNøjagtighedbestemme lil de forskjellige Tider og af dettes Bevægelser faa del paalideligsle Barometer for

Side 205

Folkels slørre eller mindre Velvære. Man kan paa Grundlag af Data hentede derfra beregne Menneskenes produktive Kraft, maale den Anstrængelse, der til enhver Tid maa udfoldes for at overvinde Naturens Modstand mod Menneskets Ønsker og derved paa en Maade maale Kulturens Fremskridt; el Byggeregnskab,t. et specificeret Regnskab over Børsbygningen i Kjøbenhavn, saaledes som det tildels findes, kan \ed en Sammenligning med den Anstrøngelse og de Omkostninger, som det samme Arbejde nu vilde koste Menneskene, vise os om og bvormeget Menneskenes produktive Kraft er gaaet frem, i hvilke Retninger og under hvilke Betingelser Fremskridtet er sket o. s. v. Man kan beregne hvilke Forandringer der er foregaaet i de arbejdende Klassers Kaar ved at sammenholde Arbejdslønnen og Priserne paa Arbejdernes Fornødenheder, og ved en Sammenligning mellem Bevægelsen i Daglønnen og Bevægelsen i Friserne paa Akkordarbejdet, kan man beregne om Arbejdernes Flid og Dygtighed er i Fremgang eller Tilbagegang.Mankan Folkets og Statens pekuniære og militære Kraft. Kort sagt paa en Mængde Omraader skaffe de samme exakte Oplysninger til Veje for Tidspunkter der ligge Aarhundreder tilbage som dem den modnere Statistik skaffer til Veje angaaende Nulidsforholdene. * Naturligvis ere OplysningernefraFortiden saa fuldstændige og nøjagtige, men de Maalinger og Undersøgelser, der skulle foretages, behøvehellerikke være saa nøjagtige og smaalige som Nutidens,deter ikke alle Smaabevægelser fra Aar til Aar, man vil bestemme, men de store Træk i Bevægelserne fra den ene Tidsperiode til den anden. Til at tilvejebringe en saadan fortløbende Statistik udkræves foruden Materialets Tilstedeværelseenstor rent mekanisk Arbejde og en ikke ringe Grad af økonomisk og statistisk Dannelse og Skarpsyn; og det er vislnok disse Vanskeligheder der have været Grunden til at Stalistiken ikke i højere Grad end Tilfældet har været er traadt i Historiens Tjeneste. Den Mand, der først har vist hvad der paa dette Omraade kan udretles, er Englænderen Rogers i sit berømte Værk oA history of agriculture and pricesinEngland 1259—1400. Oxford 1866»; foruden

Side 206

ham kunde vel nævnes Englænderne Stanley Jevons og Newmarch,HollænderenSloch Bule, Franskmændene MantellierogTydskerne og Cohen. I Danmark have bl. A. Prof. Scharling, Chefen for det stat. Bureau Falbe Hansen og KontorchefGrundtvigbehandlet Æmner fra tidligere Aarhundreder.ISverig Forsell leveret en Række værdifulde AfhandlingerogMeddelelser delte Omraade; de sidste og betydeligsteerede vi her skulle omtale. I den ene af disse indeholdes en — ogsaa for særlig danske Historikere — interessantUndersøgelseom rette Størr^is^. af Maalene for VæRt, Længde og Værdi i de første 50 Aar af Vasahusets Regering, den er paa en Maade Forudsætningen for og Indledningen til den anden Afhandling: Stadernes Forhållanden under de første femtio åren af Vasahusets Regering. I denne meddeles navnligmegetinteressante over Sverigs Indførsel og Udførsel af Varer og Penge i Datiden. Det er en Statistik, der omtrent svarer til de Tabeller, der nu i ethvert civiliseret Land udarbejdes over Vareomsætningen med Udlandet. Enhver, der har beskjæftiget sig det Mindste med Statistik véd, hvor betydningsfuldeoginteressante angaaende Landets økonomiske Forhold, disse tilsyneladende saa tøre Data, indeholdeforden, forstaar at læse dem paa den rette Maade, og det vil for dem være indlysende, hvilke betydningsfulde Resultater, der vil kunne udledes ved at sammenligne disse med tilsvarende Data der ligge over 3 hundrede Aar tilbage i Tiden, selv om disse ikke ere aldeles fuldstændige og nøjagtige.Saavidtos , er Sverig det eneste Land, der er i Besiddelse af Opgivelser over Ud- og Indførselen i en saa langt tilbage liggende Tid som det 16de Aarhundrede, og disse Data faa en saamegel større Betydning som det er ikke alene Kvantitelen, men ogsaa Værdien der er opgivet; medens selv i Nutiden adskillige civiliserede Stater knapt ere komne saa vidt at de kunne opgive Værdien.

Her at gaa ind paa Realiteten af disse Oplysninger og meddele enten Dele af Tabellerne eller fremdrage de almindeligeResultater, ligge skjulte i dem, vilde føre <s for vidt, vi skulle kun henlede Opmærksomheden paa <7cn mærkelig

Side 207

store Rolle som Humle og Salt spillede i Indførselen, idet disse to Varer undertiden udgjorde henimod Halvdelen af den hele Vareindførsel, og dog var Indførselen af disse Varer næsten forsvindende i Sammenligning med hvad der nu til Dags indføresaf Varer lil en By som f. Ex. Kjøbenhavn. Hvad Udførselen angaar, skulle vi kun bemærke, at den for en flygtigere Betragtning synes at vidne om, at Sverigs Agerbrug da stod paa et langt højere Trin end det vistnok almindeligt antages.

Foruden Oplysningerne om Ud- og Indførelsen findes ogsaa en Mængde andre Data vedrørende Stædernes Handels , Økonomi-, Beskatnings- og Befolkningsforhold. For Stokholm By f. Ex. findes saaledes Oplysninger om hele den store Omsætning i Byen. Der findes ide svenske Arkiver Registre, hvor alle de enkelte Kjøbmænd ere optagne, og anført af deres Omsætning saavel med Svenskere som med Udlændinge; en Del heraf er meddelt i Afhandlingen. Antallet Handlende i Slokholm var stort nok, men deres Omsætning ringe, den allerstørste Del af dem havde ikke en større Omsætning i Export og Import end 2 å 3000 Kroner aarlig. Enkeltes Omsætning gik adskilligt højere, men den højeste Omsætning havde var dog kun lidt over 30,000 Kroner i vore Penge. Ogsaa om Skibsfarien findes nogle, dog kun mindre belydende Oplysninger. Endvidere findes navnlig en Del interessante Oplysninger om Skatteforholdene, om de Beløb, de enkelte Borgere vare ansatte i Skat, om Byens Indkomster og dens Udgifter m. m. Samt endelig om Antallet Huse, adskildte i forskjellige Grupper, «Træhus», »Stenhus«, o. s. v.

Om en Mængde andre Byer i Sverig findes lignende om end mindre omfattende Oplysninger som for Slokholm, navnlig skulle vi for Caltnar By fremhæve Oplysningerne om Formuen der i Byen i 1571. Adskillige af Borgerne syntes at være i Besiddelse af en ret anselig Formue, mest i Guld, Sølv, Penge, og Varer, men ingen ejede dog over 3000 Kroner.

Man maa forbavses over, at der fra en saa fjern Tid kan
tilvejebringes saa mangfoldige statistiske Oplysninger, og man

Side 208

nødes til med Forfatteren at antage, at Kong Gustav med sit praktiske Blik for Administrationens Trang har indset Betydningenaf administrative Statistik, og i rent statistisk Øjemedladet en Mængde Undersøgelser.