Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind Første række, 2 (1873)

Menneskets Væxt.

Side 237

(Efter Haushofer, Quetelet m. Fl.) Ved en Række Undersøgelser foretagne i Skoler, Vajsenhuse elc. fandt Quetelet, at Menneskets gjennemsnitlige Størrelse i de forskjellige Aldere* er følgende:


DIVL1064

Naar Barnet er 2Vs Aar gammel, vil det saaledes i Gjennemsnithave
Halvdelen af den Højde, det vil faa,
naar del er fuldstændig udvoxet. Menneskets Væxt standser

Side 238

langl senere end man i Almindelighed antager, den er endnu ved det fem og tyvende Aar ikke ganske færdig. Fra det halvtredsindstyvende Aar af blive Menneskene atter mindre og denne Tilbagegang i Højden kan ved det 80de Aar anslaas til 6 å 7 Centimeter.

Befolkningen i Byerne er i Almindelighed højere end Landbefolkningen. Velstand, god Beklædning, sund Bopæl, kraftig Næring og ringe Anstrængelser navnlig i Børnealderen fremskynde og forøge Væxten.

Ogsaa en Mængde andre Forhold synes al udøve Indflydelse Væxleu. Hos Fanger er Udviklingen af Væxten svagere end hos Frie. Hos Børn, der arbejde i Fabriker, er Væxten paafaldende mindre end hos andre Børn. I meget kolde og meget varme Klimaer standser Væxten tidligere end i tempererede Klimaer. Hvor betydelig en Indflydelse Klimatet, Raceforskjellighederne osv. udøve paa Væxten ses af efterfølgende


DIVL1066
Side 239

DIVL1066

Hvad den danske Befolkning angaaer, da er der gjentagne Gange foretagen Undersøgelser om dens Højde. Dr. Thune undersøgte Maalingerne af det 21 og 22 aarige værnepligtige Mandskab i det nordlige Sjælland for 1815, 1825, 1835 og 1845 og fandt, at Middelhøjden var:


DIVL1068

Langt fyldigere Undersøgelser bleve forAarene 185256 foretagne af det statistiske Bureau. Disse Undersøgelser (se Meddelelser fra del statistiske Bureau ste Samling) kom til det Resultat, al det 22 aarige Mandskabs Gjennemsnilshøjde var 63,59 danske Tommer = 166,2 Centimeter. *

Følgende Tabel viser det værnepligtige Mandskabs Gjennemsnitshøjde
de enkelte Amter; Amterne ere ordnede saaledes,
det Amt er sat øverst, hvor Middelhøjden er størst.


DIVL1070

Imellem Middelhøjden i Ringkjøbing og Maribo Amter er
der saaledes den temmelig betydelige Forskjel af 1,14 Tommer.

I Ringkjøbing og Thisted Amter, i Staden Kjøbenhavn, i
Svendborg, Viborg, Odense, Frederiksborg og Ribe Amter er

Side 240

Befolkningens Middelhøjde større end Gjennemsnitshøjden for
hele Landet, i de andre Amter mindre.

Medens de her i Landet vundne Erfaringer ikke synes at bekræfte de Regler, man andetsteds har troet at kunne udlede om Velstandens, Klimatets osv. Indflydelse paa Legemshøjden, er der derimod et Punkt, med Hensyn til hvilket de danske Undersøgelser have ført til det samme Resultal som det, hvortil andetsteds er kommet. Man har nemlig troet at kunne antage det som afgjort ved den vundne Erfaring, at Befolkningen de store Stæder har en forholdsvis stor Middelhøjde, og at Legemets Udvikling der skrider raskere frem end i Landdistrikterne. samme lagttagelse have baade Dr. Thune og det statistiske Bureau gjort for Danmarks Vedkommende. Middelhøjden af det maalte 22 aarige Mandskab fra Kjøbenhavn var efter Maalingerne i 185256 63,82 Tommer, hvilket overstiger Kongerigets Gjennemsnitshøjde med omtrent 1/i1/i Tomme. Grunden til den større Gjennemsnitshøjde i Byerne søges i Almindelighed.! den større Velstand, som skal findes i store Ryer i Sammenligning med Landdistrikterne, hvor en stor Del Individer fra en tidligere Alder af maa deltage i anstrængende Arbejder, hvorved Legemets Uddannelse forsinkes og Væxten forkues. Imidlertid er der væglige Grunde, der lale for, at Grunden snarere maa søges deri, at saa mange kraftige Individer Landdistrikterne indvandre til de store Slæder og der stifte Familie.