Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 131 (1993)

Erik Hoffmeyer: The International Monetary — An Essay in Interpretation. Amsterdam: North-Holland, 1992. 267 s. £67,31.

Torben M. Andersen

Det internationale monetære system har undergået forandringer fra etableringen af konvertibilitet slutningen af 50'erne og frem til i dag. Perioden er rig på store kriser og forandringer de internationale økonomiske magtrelationer. udvikling kortlægges i bogen med det formål at definere og forklare strategierne de enkelte landes handlinger, og især hvorledes strategierne løbende er blevet tilpasset ændrede markedsforhold. Hovedvægten fremstillingen er lagt på de politiske i beslutningsprocesserne, medens realøkonomiske udvikling og økonomisk-teoretiske af udviklingen har en mere beskeden rolle. Bogens synsvinkel international og koncentreret om relationerne de centrale vestlige nationer.

Fremstillingen tager sit udgangspunkt (kapitel i problemerne for de to internationale reservevalutaer Sterling og Dollars ved indgangen 60'erne. Etableringen af Tysklands centrale rolle behandles i kapitel 111, mens kapitel diskuterer de europæiske erfaringerne forskellige former for blokflydning fra starten af 70'erne og frem til overvejelserne etableringen af en Europæisk Økonomisk Monetær Union. Kapital V behandler dollarens stilling i 70'erne og 80'erne og dermed med flydende valutakurser. Bogen indeholder endvidere en række bilag med forskellige former for dokumentationsmateriale.

Bogen er velskreven i en let læsbar stil. Trods det er fremstillingen veldokumenteret. Bogen opfylder til fulde formålet om at give en fremstilling af de politiske elementer i beslutningsprocesserne forandringer i det internationale monetære system.

Det gennemgående tema i fremstillingen er konflikten mellem økonomisk-politiske målsætninger og markedskræfterne - både under derBretton Woods systemet med faste valutakurser 1973 og i den efterfølgende periode med flydende/blokflydende valutakurser. grundlæggende økonomiske forhold fundamentals) er afgørende for udviklingen, men ændringerne i det internationale system fremprovokeres af markedskræfterne - kapitalbevægelserne.

Kapitalbevægelser betragtes ikke som et udslag af destabiliserende spekulation, men snarere som et spejlbillede af konflikten mellem økonomisk-politiske beslutningstagere markedsforventningerne - hovedbudskabet spørgsmålet om den økonomiske politiks

In this essay the concept of speculation does not at all have such overtones of moral condemnation. agents act largely on the basis of expectations and it is quite natural to move from one asset to another if it is expected to be profitable. and market forces are therefore a considerable extent one and the same thing (page 23).

Der er gennemgående en tiltro til markedskræfternes som dog afviges lidt i diskussionen om flydende valutakurser (kapital

Konflikter og kriser i det internationale monetære system mødes ofte med forslag om forskellige former for begrænsninger på kapitalens bevægelighed. Det argumenteres i bogen, at sådanne tiltag sjældent vil være effektive, der alene som følge af store varekreditter kan udøves et voldsomt pres mod »utroværdige« valutakursregimer, og under omstændigheder vil sådanne indgreb kun være et substitut for en løsning af de fundamentale

Det reelle problem er politiske konflikter/magtforhold, i kombination med en træg anerkendelse af problemerne fremprovokerer kriser og sammenbrud.

Skal man pege på en svaghed ved bogen,
må det være, at de realøkonomiske forhold
kun marginalt inddrages i diskussionen. Da

Side 391

grundsynspunktet i fremstillingen er, at udviklingener af udviklingen i realøkonomiskeforhold, det have været naturligt med en tættere diskussion heraf og dermed en behandlingaf politiske reaktioner herpå. Hervedville have været muligt at komme tætterepå diskussion af, hvilke krav der skal være opfyldt for, at den helt centrale troværdighedaf givet valutakurspolitisk regime opnås.

Selvom bogen må betragtes som et vigtigt bidrag til den økonomiske historie om internationale forhold, er den samtidig meget i relation til den seneste udvikling i det europæiske valutakurssamarbejde. Den seneste valutakrises årsager og virkninger set i historiens lys ikke så eksceptionel, den aktuelle debat er i høj grad et spejlbillede problemstillingerne i forbindelse med tidligere kriser i det internationale monetære Bogen kan således varmt anbefales forståelse af såvel de politiske mekanismer udviklingen i det internationale monetære som til baggrund for aktuelle problemstillinger.

Økonomisk Institut, Aarhus Universitet