Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 118 (1980)

Svar

Bodil Nyboe Andersen

Henning Holten

Side 110

Jesper Jespersen fremhæver i sit indlæg den nøje sammenhæng mellem penge- og valutapolitikken. er naturligvis enige i, at det er et fundamentalt problem i den nuværende situation. Valutasituationen har i en årrække bundet pengepolitikken, og konsekvenserne af denne pengepolitik bidrager til at binde valutapolitikken.

Hovedpunktet i Jesper Jespersens indlæg
er imidlertid hans argumenter for et dobbelt
valutamarked. Dette tænkes etableret efter

Side 111

at de bestående valutarestriktioner er afskaffetog at det offentlige har overtaget hele den nødvendige kapitalimport til dækning af betalingsbalanceunderskuddet og refinansiering af forfaldne lån. Det er imidlertid en situation, der ligger temmelig langt fra den aktuelle, selv om vi selvfølgelig kun kan være enige med Jesper Jespersen i, at det ville være ønskeligt, om man havde mulighed for på denne måde at aflaste pengepolitikken. Udsigterne for udviklingeni valutariske finansieringsbehov er imidlertid i det sidste års tid blevet så dystre,at næppe kan forvente, at myndighederneskal afgørende omlægningeri

Vi er også enige i, at den valutapolitiske handlefrihed ville blive styrket i den af Jesper skitserede situation. Men det er vel nok så meget fordi det offentlige overtager som fordi der skabes et dobbelt valutamarked, idet pointen jo er, at man ikke behøver at tage samme hensyn til virksomheder, der frivilligt tager udlandslån til virksomheder, der mere eller mindre tvinges dertil.

En konsekvens af Jesper Jespersens synspunkt vel, at afviklingen af private udlandslån før den foreslåede omlægning, kunne finansieres over det kommercielle dvs. til den stabile kurs. En sådan ordning vil yderligere vanskeliggøre adskillelse af de to markeder, som efter vores opfattelse i forvejen er et meget stort problem. Det skyldes bl.a., at de kommercielle kreditter er snævert knyttet til udenrigshandelen, så pris- og kreditvilkår ikke fastlægges uafhængigt af hinanden.

Vi mener derfor, at indførelsen af et dobbelt vil rumme mange administrative Det vil endvidere kræve en række fundamentale forudsætninger med hensyn til kapitalimporten ændret. Hvis det skulle være muligt at opfylde disse forudsætninger, den penge- og valutapolitiske problemstilling være fuldstændig ændret. Vi har derfor svært ved at overskue, om der i en sådan situation ville være så store fordele ved det dobbelte marked, at det kunne opveje

Økonomisk Instirut,

Københavns Universitet

Institut for Finansiering,
Handelshøjskolen i København