Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 117 (1979)

Nationaløkonomisk Forenings generalforsamling 1979

Foreningen afholdt tirsdag den 30. oktober
1979 sin årlige generalforsamling i biblioteket
Børsen med følgende dagsorden:

1. Valg af dirigent
2. Beretning

3. Aflæggelse af regnskab

4. Valg af bestyrelsesmedlemmer
5. Valg af revisor

6. Eventuelt

1. Til dirigent valgtes stud.polit. Jesper Rasmussen, der konstaterede, at generalforsamlingen indkaldt i overensstemmelse foreningens vedtægter.

2. Formanden, professor Niels Thygesen, på bestyrelsens vegne beretning det forløbne år. Foreningen havde afholdt følgende møder:

31.10.1978 (i forbindelse med foreningens

generalforsamling) professor
Karsten Laursen, Aarhus Universitet,
de økonomiske ud-

sigter for udviklingslandene.

29.11.1978 Professor F.G. Adams, Uni-

versity of Pennsylvania, om
den amerikanske økonomi og
udsigterne til en recession i

1979.

26.2.1979 Nationalbankdirektør Erik

Side 232

Hoffmeyer om det europæiske

monetære system.
3.4.1979 Boligkonference, hvor der blev

holdt seks større foredrag,
samt arrangeret et afsluttende
politisk panel med boligminis-

teren som indleder.

24.4.1979 Afdelingsleder Sven Burmes-

ter, Verdensbanken, om sam-

menhængen mellem økono-

misk vækst i industrilandene og

i udviklingslandene.

3.5.1979 Professor Belå Csikos-Naey,

Budapests Universitet, om
prisreformer i Østeuropa med

særligt henblik på Ungarn.

18.-20.5.1979 Konference om US-Euro-

pean Economic Relations,

afholdt i samarbejde med

International Communica-

tions Agency; der blev holdt

i alt otte foredrag på kon-

ferencen, helt overvejende

ved fremtrædende amerikan-

ske økonomer og embeds-

mænd.

18.9.1979 Direktør Nils Groes om ejen-

domsprisernes bestemmelse i

Danmark.

Udover de ovenfor nævnte arrangementer foreningen ved et par lejligheder i foråret søgt at arrangere det traditionelle møde med en af de økonomiske ministre, men i begge tilfælde havde økonomiminister Andersen måttet sende afbud med kort varsel. Foreningens bestyrelse havde samarbejdet med Det udenrigspolitiske i forbindelse med tilrettelæggelsen mødet med afdelingsleder Sven Burmester, ligesom foreningens medlemmer blevet inviteret til det af selskabet arrangerede møde med kommissionens formand, Jenkins, den 14. maj 1979. Foreningens var blevet indbudt til at deltage i et seminar afholdt af Dansk udenrigspolitisk institut og Dansk Selskab for Europaforskning i oktober; foreningens bestyrelse tillagde det stor vægt, at man fremover søgte et tættere samarbejde med nogle af de andre foreninger, som afholder møder og konferencer om beslægtede emner, man kun gennem en vis rationalisering udbuddet af møder kunne sikre en fornuftig planlægning og deltagelse i de pågældende møder. Foreningen havde endvidere, især ved sit bestyrelsesmedlem, professor Ebbe Yndgaard, bistået med tilrettelæggelsen en konference om Danmarks set i såvel teknisk som økonomisk perspektiv. Denne konference blevet afviklet i oktober måned, og foreningen forventede at yde støtte til publiceringen af konferencens resultater, medens alle øvrige udgifter har været afholdt forskningsrådene.

Blandt foreningens kommende arrangementer formanden især en konference om skatteproblemer tilrettelagt til den 13. november, hvor der var arrangeret alt syv foredrag og en afsluttende politisk paneldiskussion. Dette møde var blevet tilrettelagt med meget effektiv bistand af vicedirektør Jørgen Lotz og forskningsstipendiat Sørensen. Bestyrelsen endvidere planer om at holde et møde om systemeksport fra Danmark en konference om planlægning Danmark i foråret 1980.

Der var ikke blevet afholdt internationaleøkonomiske i 1979, men foreningenhavde samarbejde med professor Nørregaard Rasmussen deltaget i planlægningenaf

Side 233

ningenafInternational Economic Association'skommende i Mexico City i august 1980. Program herfor og meddelelserom ville snarest fremkommei Et nordisk møde var planlagt til Finland i august 1981.

Nationaløkonomisk Tidsskrift havde afsluttet med et lidt reduceret sidetal. Efter at omkostningerne ved trykningen tidsskriftet i årene 1975-77 havde udvist en meget kraftig stigning, besluttede bestyrelsen at reducere sidetallet i tidsskriftet godt 500 til godt 450 med virkning fra årgangen 1978. Selv om dette førte til en vis nedgang i trykkeudgifterne viste det sig beklageligvis ikke at være tilstrækkeligt til at rette foreningens økonomi op, idet omkostningerne side var meget kraftigt stigende. Foreningen opsagde i foråret 1979 sit samarbejde med Langkjærs Bogtrykkeri indgik i stedet samarbejde med Fr. Bagges kgl. Hofbogtrykkeri. Alle tre numre af 1979 årgangen vil udkomme mellem november og nytår.

Formanden benyttede afslutningsvis lejligheden at takke tidsskriftets redaktør for hans effektive og dygtige ledelse af bladet for hans initiativer med at tage nye emner op; formanden henledte navnlig opmærksomheden det kommende temanummer 1980'ernes økonomiske problemstillinger.

Formanden takkede endvidere de tre største banker, der i 1978 havde ydet et tilskud på hver kr. 8.000 til foreningens drift. De samme tre pengeinstitutter blev takket for en støtte på i alt kr. 20.000 til gennemførelsen af seminaret i samarbejde med den amerikanske ambassade, et arrangement Danmarks Nationalbank og Dansk Udenrigspolitisk Institut havde ydet værdifuld støtte. Foreningens økonomi var imidlertid nu ikke mindst takket være noget højere konferenceafgifter ved foreningens éndags-møder, rettet op på en sådan måde, at tilskud hverken skulle være nødvendige 1979 eller 1980.

3. Foreningens kasserer, direktør Hans Ejvind Hansen, Forenede Kreditforeninger, foreningens regnskab for kalenderåret Foreningens regnskab udviste et overskud på godt kr. 6.000 af den ordinære drift, hvortil kom de tre ovennævnte tilskud fra de store banker på kr. 24.000. Årsagen til omsvinget i foreningens regnskabsresultat var især at finde i en nedgang i trykkeudgifterne godt kr. 30.000. Foreningens indtægter har ligget relativt stabilt, idet en beskeden tilbagegang i medlemsantallet har opvejet størstedelen af den forhøjelse af abonne-.. mentsafgifterne, som bestyrelsen gennemførte begyndelsen af 1978.

Under hensyn til den bedrede økonomi og bestyrelsens hensigt med at opkræve deltagerafgifter konferencer, der gav et beskedent overskud, regnede man på generalforsamlingens dato med et overskud på foreningens regnskab af størrelsesordenen 50.000 i 1979. Bestyrelsen agtede derfor ikke at stille forslag om forhøjede medlemskontingenter eller abonnementsafgifter tidsskriftet, idet man selv uden sådanne skulle kunne regne med et overskud af størrelsesordenen kr. 20.000 i regnskabsåret 1980.

4. Tre af bestyrelsens medlemmer var efter vedtægterne på valg og kunne ikke genvælges. Det drejede sig om kontorchef, cand.polit. Birte Milhøj, direktør, cand. pharm. Knud Overø og formanden, professor,dr.polit. Thygesen. Alle disse tre havde siddet i bestyrelsen siden 1974. I

Side 234

deres sted foreslog bestyrelsen valg af nationalbankdirektørSvend lektor Jørgen Estrup, Københavns Universitet og vicedirektør Jørgen Lotz, Københavns Kommune. Da der ikke forelå andre forslag,blev tre indvalgt i bestyrelsen for den kommende to-årige periode. Formandenoplyste, det var bestyrelsen en glæde at kunne meddele, at nationalbankdirektør Svend Andersen havde indvilliget i at blive foreningens nye formand. Bestyrelsen bestårherefter (valgperiodens udløb anført i parentes):

Nationalbankdirektør, cand.polit. Svend
Andersen, formand, Danmarks Nationalbank,
5, 1093 København K.

(1981)

Lektor, cand.polit. Jørgen Estrup, Københavns Økonomiske Institut, Studiestræde 6, 1455 København K. (1981) Direktør, cand.polit. Hans Ejvind Hansen, Forenede Kreditforeninger, Otto Mønsteds Plads 11, 1563 København V. (1980) Departementschef, cand.polit. Erling Jørgensen, Budgetdepartementet, Slotsplads 1, 1218 København K. (1980)

(1980)

Vicedirektør, cand.polit. Jørgen Lotz, Københavns
1550 København V.

(1981)

Stud.polit. Karsten Wernerfeldt, Lyngskrænten 2840 Holte. (1980) Professor, cand.polit. Ebbe Yndgaard, Aarhus Økonomiske Institut, Universitetsparken, Aarhus C. (1980) Foreningens sekretær er fortsat Bent Andersen, Danmarks Nationalbank, Havnegade 1093 København K (tlf. (01) 14 14 11).

5. Som revisor genvalgtes fhv. bankdirektør
Hansen.

6. Departementschef Erling Jørgensen rettede en tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer godt samarbejde og især til den afgående formand for hans ledelse af foreningen i de seneste 5 år.

Hr. Christoffersen formulerede et forslag, Nationaløkonomisk Forening tilstræbe en højnelse af de almindelige i nationaløkonomi. var udførligt skriftligt motiveret er overgivet til bestyrelsens videre overvejelse.